Resorna ministarka se uverila da se sve čini kako bi se požar što pre lokalizovao i ugasio

Autor: uzice.rs
06. Maj 2024
Resorna ministarka se uverila da se sve čini kako bi se požar što pre lokalizovao i ugasio

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sinoć je bila na deponiji „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog kojeg je Užice proglasilo vanrednu situaciju na delu teritorije. Vujović je obišla lokaciju zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije kako bi se utvrdili naredni koraci.

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Želim da zahvalim pripadnicima MUP-a, štabu za vanredne situacije koji su ovde na terenu, vatrogasnim ekipama. Hvala i svim lokalnim samoupravama, kao i privatnim putarskim preduzećima koji su svoju mehanizaciju usmerili u Užice, kako bi se što pre ugasio požar. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je Vujović.

Vujović je podsetila da je Ministarstvo u 2021. godini već uložilo 96 miliona dinara kako bi se proširilo telo deponije, uradila stabilizacija i sprečilo nastajanje klizišta, a uz projekat čija realizacija uskoro kreće, mogućnost novog požara i zagađenja biće svedena na minimum.

„U najkraćem roku krenuće se u odabir izvođača, a nakon toga sledi projektovanje koje ćemo nastojati maksimalno da skratimo. Zamolićemo i kreditore da ubrzaju svoje procedure, kako bismo što pre mogli da krenemo sa radovima. Po realizaciji projekta, vek trajanja deponije biće najmanje dvadeset narednih godina“, rekla je Vujović dodajući da je došla u Užice kako bi se na terenu uverila da ima dovoljno mehanizacije.

„Moramo da radimo brže i da saniramo ovu situaciju što pre. Čeka nas veliki posao kako bi ‘Duboko’ postalo regionalni centar po evropskim standardima i najmoderniji centar u ovom delu Srbije“, rekla je Vujović.

Gradski štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji MZ Duboko, kako bi se obezbedila sva neophodna mehanizacija i što brže raščišćavanje terena i sanacija požara. U više navrata deponiju i ljude angažovane na gašenju požara obišli su gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i njeni saradnici. Grad je angažovao sva javna preduzeća ali i brojne privatne kompanije kako bi se situacija što pre stabilizovala. Štab za vanredne situacije prati situaciju na terenu i u skladu sa njom donosiće neophodne odluke.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs