Roboti iz Priboja čuvaju kuću od provala

30. Jun 2019
Roboti iz Priboja čuvaju kuću od provala

Spoj mašine i čoveka sa više funkcija i namena, i to od upotrebe u restoranima kao vid moderne hostese, preko domova za starije osobe gde bi služili kao pomoć, do ličnog mini “policajca” u kućama u vidu zaštite od provala, roboti firme MHT Products iz Priboja, bili su među najposećenijim na ovogodišnjem Sajmu tehnike u Beogradu, prenosi eKapija.com.

Foto–eKapija/Sandra Petrović

Jasna Petrović, generalna menadžerka kompanije MHT Products istakla je za ovaj portal da su ovi roboti dizajnirani za sve pametne kućne potrebe, a da je jedan od narednih planova usmeren upravo ka unapređenju funkcija za home security. Proizvod, ipak, nije u potpunosti domaći, ali je glavni deo – softver, delo programera iz ove firme u Priboju.

Ona je objasnila da pomenuti robot može da ostane u kući, a ukoliko dođe do provala, robot će fotografisati, poslati fotografiju na telefon sa kojim je povezan i pozvati policiju, tako da je jedan od fokusa dalje unapređivanje funkcija robota. Takođe, roboti su idealni za restorane, ker mogu da priđu gostu koji mu iščita meni i odvede ga do stola – rekla je za eKapiju Petrović. Inače, trenutno radimo sa dobavljačima kada su u pitanju delovi za robote, dok je softver naš, dodala je ona.

Ovi roboti kako je objašnjeno dolaze sa naprednim sistemom glasovne interakcije, visokokvalitetnim zvučnicima, odličnim komunikacijskim funkcijama i Aleka pametnom IoT funkcijom, što čini robote maltene članovima porodice.

To je prvi kućni robot koji je usvojio Amazon AI sistem i pruža izvanrednu interakciju sa glasom. Konstrukcija panela za integraciju aplikacija, panela igara i panela adresara na dodirnom ekranu smanjuje poteškoće u radu i donosi neverovatno interaktivno iskustvo za korisnike.

Pored robota, firma iz Priboja se na Sajmu tehnike predstavila sa još tri inovativna proizvoda, a svi uređaji su green products i visoke tehnologije. Poseduju kontrolu uređaja putem IOS-a, Android i WEB aplikacije, a dodatno je obezbeđena i servisna podrška, koja postoji i kod nas ali i na američkom tržištu.

Foto–eKapija/Sandra Petrović

Proizvod za koji su dobili nagradu kao inovativno tehničko dostignuće je Safe Toilet tank, uređaj za merenje vode u vodokotlićima. Razvoj uređaja je trajao preko dve i po  godine a sada je dostupan i na tržištu.

To je uređaj koji izbacuje sav mehanički deo iz vodokotlića i sve ono što stvara probleme i zbog čega ljudi imaju poplave u stanu i nepotrebno curenje vode. Ovaj uređaj služi za očuvanje vode i običan vodokotlić pretvara u pametni vodokotlić. Kako je Petrovićeva objasnila, uređaj na sebi ima deo koji detektuje greške i vrši dojavu putem aplikacije na telefonu.

Najveća potrošnja vode ja upravo putem ovakvih kvarova, bilo da je pukao lanac, cev u zidu koju ne vidimo, ili se desio bilo koji mehanički kvar, ovaj uređaj zatvara ventil, uz mogućnost normalnog korišćenja vodokotilića, i signalizira, tj. šalje obaveštenje o svim greškama.

Uređaj postoji u više varijanti, za naše, američko i evropsko tržište, zato što su različiti sistemi koji se koriste – dodala je ona.

Na štandu ove kompanije posetioci su imali priliku da vidimo i uređaj koji je patentiran i čiji je mehanički deo uređaja završen, dok je u procesu rad na termostatu. U pitanju je ventilaciona rešetka koja omogućava dostizanje željene temperature u prostorijamja, uz prečišćavanje vazduha.

Foto–eKapija/Sandra Petrović

Kada se vraćate s posla možete da napravite temperaturu koja vam odgovara. Ukoliko su tri sprata u objektu, uglavnom je treći najtopliji dok je na prvom hladno. Ovim uređajem možete da podesite na svakom spratu ponaosob koja temperatura vam odgovora, te tako možete imati i dve, tri rešetke u jednoj sobi, ali jedan termostat na jednu prostoriju.

Centralna jedinica sa kojom će ova ventilaciona rešetka biti povezana, može biti izvan kuće – u podrumu, poktrovlju a proizvod je kako kaže Petrović, idealan za hotele i restorane. – Kod nas je ovaj uređaj pogodan za poslovne zgrade ali su mogući u kućama, rekla je Petrović za eKapija.com.

Takođe, uređaj štedi električnu energiju i prečišćava prostor i vazduh od bakterija, virusa i mikroorganizama, te je pogodan za one koji su skloni alergijama, a od zanimljivih komponenti poseduje i UV lampu u sebi.

Pored ovih proizvoda, kompanija MHT Products predstavila je i pametne satove, koji nisu u celosti iz Priboja već je softver domaći a delovi su od dobavljača.

Foto–eKapija/Sandra Petrović

Imamo više varijanti ovih satova. Sportska varijanta možda za nađe u više boja i ima funkcije kojima može da se meri hod, kalorije itd. Druga varijanta je po uzoru na Apple watch, malo je elegantniji i može da se poveže sa telefonima koji imaju OS Android i iPhone. Svi se vezuju za Wi-Fi, a u satove možete staviti i karticu, tako da ovi satovi imaju sve opcije kao mobilni – čitate mejl šaljete poruke, skidate aplikacije – objašnjava Petrović.

Inače, trenutno u ovoj firmi je 9 zaposlenih, a želja im je da taj broj povećaju.

Potrebni su im inženjeri i programeri koje je teško pronaću u Priboju zbog čega sarađuju sa stručnjacima širom Srbije i dalje. Žele da povećaju broj zaposlenih, a u planu je i širenje proizvodnje, uvođenje novih proizvoda, kao i unapređivanje postojećih – kao što je rad na robotu. Trudimo se da proizvodi budu što funkcionalniji ali i da što lepše izgledaju – kaže Petrović.

Zasada svi proizovodi ove firme iz Priboja, namenjeni su izvozu, ali  su zainteresovani i za domaće tržište zbog čega su u potrazi za distributerima.

Proizvodi sada mogu direktno preko nas da se kupe, ali smo otvoreno za saradnju sa distributerima kako bi uvećali proizvodnju i prodaju – poručili su iz firme MHT Products.

Podsetimo, direktor i vlasnik kompanije je Šan Masoudnia iz Pensilvanije, a 2016. godine je potpisan Ugovor o zakupu prostora u Slobodnoj zoni Priboj.