Roditelji u Sevojnu i danas protestuju jer su ostali bez pedijatra

Autor: Nova.rs/Slavica Panić
29. Januar 2022
Roditelji u Sevojnu i danas protestuju jer su ostali bez pedijatra

Posle prošlonedeljnog protesta, koji je usledio nakon što su Sevojničani, po ko zna koji put, ostali bez pedijatra, novo protesno okupljanje najavili su za danas u centru Sevojna na „Krugu“ odakle će krenuti u šetnji kroz centar opštine.

Svako odsustvo pedijatra koji radi u Sevojnu, znači zatvaranje pedijatrijeske ambulante u ovoj užičkoj gradskoj opštini. Sevojničan su izgubili strpljenje i nemaju više razumevanja za, kako kažu, neodgovoran zdravstveni sistem koji im je ukinuo pedijatra u drugoj smeni dok u prvoj radi samo jedan lekar koga, ako je iz bilo kog razloga odsutan, nikada ne menja niko. Odlazak kod pedijatra u Sevojnu, i u prvoj smeni, postao je neizvestan jer nikada ne znaju da li će u ambulanti zateći pedijatra. Pre nekoliko meseci zdravstvena stanica ove opštine je ostala i bez laboratorije, što je dodatno razočaralo meštane.

Sevojničani ne prihvataju činjenicu da njihova deca budu građani drugog reda i da im zdravstvena zaštita nije dostupna u njihovoj opštini. Oni traže da pedijatar, kao što je to ranije bilo, radi u dve smene i da svoju decu ne moraju voditi u užički dečji dispanzer u kome nemaju kartone, a nisu ni prioritet jer ne dolaze kod svog izabranog lekara. Pedijatar u drugoj smeni radio je do izbora 2018.godine nakon čega je druga smena pedijatrijske službe prestala sa radom.

Protest građana Sevojna najavljen je za danas 29.januara u 16 časova na “Krugu”, odakle će krenuti u protesnu šetnju ka “Koloniji”.

Fotografija—Slavica Panić/Nova.rs