Sabor lekara u Novoj Varoši

21. Septembar 2017
Sabor lekara u Novoj Varoši

Dom zdravlja u Novoj Varoši u petak i subotu, 22. i 23. spetmebra je domaćin 38.Sabora lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore, koji će se održati u Domu kulture “Jovan Tomić”.

 

Organizatori ovog tradicionalnog skupa, Dom zdravlja iz Nove Varoši i Srpsko lekarsko društvo (koje od nedavno ima podružnicu i u Novoj Varoši), očekuju da će se ovog puta na Saboru okupiti između 150 i 200 lekara, stomatologa, biohemičara i farmaceuta iz Nove Varoši, Prijepolja, Priboja, Bjelog Polja, Pljevalja i Berana.

O hroničnim nezaraznim bolestima, zdravstvenoj zaštiti majke i deteta i malignim oboljenjima govoriće desetak eminetnih stručnjaka među kojima je i akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva .

Sabor, koji je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije, otvoriće državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Berislav Vekić.

Na marginama skupa biće održan okrugli sto na temu “Sabor lekara, juče, danas, sutra”, na kojem bi trebalo da se sumiraju rezultati dosadašnjeg saborovanja uz preporuke kako da se u organizacionom smislu narednih godina podigne na viši nivo.

Sabor lekara je prvi put održan davne 1971.godine i od tada do danas njegov značaj i ciljevi ostaju isti – da stručnjaci u oblasti medicine razmene znanja i iskustva, informacije na polju proučavanja etno-patologije i primene naučnih dostignuća u praksi. Sve u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite stanovništva.

Novovaroški Dom zdravlja je, inače, već bio domaćin ovog skupa i to u oktobru 2011.godine.