Sačuvajmo zdravlje uz čašu vina dnevno

02. Januar 2024
Sačuvajmo zdravlje uz čašu vina dnevno

Kada govorimo o nutritivnoj vrednosti vina, dovoljno je pogledati njegov sastav i saznaćemo mnogo o potencijalima koje ono za naše zdravlje ima. Ono što svakako treba imati u vidu jeste da lekovitost vina najviše dolazi do izražaja ako ga pijemo uz večeru. Osim toga, ono obogaćuje ukus hrane i stvara dobro raspoloženje.

Alkohol iz vina brzo ulazi u krvotok i deluje na sve delove našeg tela, ako je konzumacija umerena, to deluje pozitivno na naš organizam, na zdravlje a samim tim i na lepotu, kvalitet kože, zdrav izgled kose, noktiju. Vino zateže kožu, doprinosi čišćenju fleka sa kože, dok se za crveno vino može reći da štiti organizam od starenja i bolesti jer sadrži resveratrol, antioksidans koji ubrzava protok krvi i poboljšava cirkulaciju.

Crveno vino prevenira, leči mnoge bolesti i ozdravljuje, sadrži malo kalorija, štiti srce. Vino sadrži antioksidanse koji imaju zaštitnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Resveratrol štiti krvne sudove i eliminiše stvaranje krvnih ugrušaka. Crveno vino je odličan izvor antioksidanata koji povećavaju nivo dobrog holesterola. Crveno vino takođe usporava napredak i rast raka dojke i prostate, a pored toga sprečava pojavu raka grla, smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Zapravo, polifenoli se bore protiv štetnih bakterija, štiteći telo od bolesti. Polifenoli crvenog vina i grožđa mogu poboljšati crevnu mikrobiotu, deluju kao probiotici, koji podstiču rad i funkciju zdravih crevnih bakterija.

Kada je reč o vitaminima, u vinu se nalaze u malim količinama vitamin A, B1 vitamin koji igra veliku ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, B2 zaslužan za izbacivanje otrovnih materija i poboljšava metabolizma, B6 koji upravlja metabolizmom masti i učestvuje u razgradnji belančevina, folna kislina koja učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i vitamin C (posebno u mladim vinima).

Kao udruženje Svi na vagu, aktivno se borimo gojaznosti, a vino je naš saveznik i u toj borbi. Male je kalorijske vrednosti, podiže raspoloženje, zbog pomenutih antioksidanasa, štiti od depresije i bolesti, topi masti i smanjuje nivo holesterola, čisti srce, ubrzava cirkulaciju. Drži glukozu u organizmu na normalnom nivou, a polifenoli štite od nastanka Alchajmerove bolesti. Naše udruženje preporučuje jednu čašu vina dnevno za žene, a dve za muškarce, jer povećava nivo HDL dobrog holesterola.

Pored navedenih blagodeti za fizičko zdravlje, tu su dakle i blagodeti za mentalno zdravlje..vino je uvek povod za bolji odnos među ljudima i njihovo okupljanje, i zato ga mi nutricionisti često i rado ga preporučujemo kao važan sastojak u ishrani i životu!

Na DokToku smo pokrenuli kampanju Prvi korak ka zdravijoj ishrani, u okviru koje možete zakazati besplatnu konsultaciju sa nutricionistkinjom Milkom Raičević, a ukoliko želite da načinite prvi korak ka zdravijoj ishrani DokTok je pripremio i nutricionistički paket koji uključuje izradu prilagodjenog programa ishrane po promotivnoj ceni. Više informacija možete pronaći na stranici.

Fotografija u tekstu preuzeta sa www.doktok.rs