Samo pet procenata životinja osigurano

22. Septembar 2018
Samo pet procenata životinja osigurano

Iako su stočari često izloženi problemima u proizvodnji, poput uginuća životinja usled bolesti, od ukupnog broja životinja koje se gaje na teritoriji Srbije svega 5 procenata je osigurano polisom osiguranja. To je čak dvostruko manje od biljne proizvodnje koja je pokrivena sa 10 do 12 procenata.

krave

 

„Stočarska proizvodnja je zahtevna i traži ozbiljne investicije, i gubici mogu biti veliki, jer se životinje često povrede, razbole, a u najgorem slučaju uginu. Sve to uzgajivače životinja dovodi do neplaniranih troškova i na kraju do mogućeg gubitka proizvodnje. Stočari osiguranje treba da shvate kao jednu neophodnu investiciju u održivi rast i razvoj stočarske proizvodnje“, rekao je na sajmu poljoprivrede u Kragujevcu direktor poznatog domaćeg osiguravajućeg društva.

Iako stručnjaci već godinama proizvođačima preporučuju osiguranje, poljoprivrednici u Srbiji nemaju naviku da osiguravaju useve. Podaci pokazuju da je svega 10-12 odsto poljoprivredne proizvodnje kod nas osigurano. Za razliku od domaćih proizvođača, njihove kolege u Evropi imaju potpuno drugačiju praksu.