“Sarajevo i Užice-istorija neraskidivih veza”

Autor: uzice.rs
30. April 2022
“Sarajevo i Užice-istorija neraskidivih veza”

Izložba „Užice i Srajevo – istorija neraskidivih veza” otvorena je u Istorijskom arhivu Užice, u prisustvu zamenika gradonačelnika Istočnog Sarajeva Slobodana Amovića, direktorke Arhiva BiH Danijele Mrde i dekana Filozofskog fakulteta iz Srajeva prof. dr Draga Mastilovića. Prisutne je u ime Grada Užica pozdravio zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović.

“Raduje me što u ime grada Užica mogu da pozdravim drage goste iz Sarajeva, šeher grada sa kojim Užice kroz vekove plete neraskidive mreže bliskosti i saradnje. Činjenice nepobitno pokazuju da nam je istorija u velikoj meri zajednička i da opstanak dugujemo, između ostalog, i uzajamnoj podršci i razumevanju naših naroda. Uveren san da ćemo kroz postavku koja želi da nam ispriča priču o istinskom prijateljstvu naših gradova, napraviti značajan korak u izgradnji novih mostova saradnje i da ćemo se ubuduće i češće sretati, naglašavajući sve ono pozitivno i dobro što nas je neraskidivo povezalo za sva vremena”.


Istorijski periodi postavke obuhvataju Austro-Ugarsku monarhiju, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca kao i Kraljevinu Jugoslaviju do njenog sloma i prvih dana nacističke okupacije. Predstavljeni dokumenti poput proglasa i proklamacija ili dokumenti vezani za Sarajevski atentat predstavljaju događaje koji su na prvi pogled vezani isključivo za Bosnu i Hercegovinu. Izložba je podeljena na nekoliko celina (migracije, saobraćaj, školstvo, zdravstvo, kulturna društva) kroz koje je moguće pratiti razvoj Užica i okoline kao i uticaj Sarajeva iz kojeg su često službenim putem stizali doktori, inženjeri, učitelji, raspoređivani po odluci banske uprave.


Danijela Mrda, direktorka Arhiva BiH i autorka, ovom izložbom priča o istinskom prijateljstvu i podršci ova dva grada ili bolje rečeno ove dve zemlje, a izloženi dokumenti su samo materijalizovani svedoci o zajedničkoj istoriji i uzajamnoj podršci.

Za delegaciju iz BiH neposredno pred otvaranje izložbe priređen je prijem u Gradskoj kući, gde su zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović i član Gardskog veća Ratko Trmčić sa gostima razgovarali o postojećim, ali i novim modelima saradnje.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.