Savindan u Gostinici u prohladnoj učionici

27. Januar 2017
Savindan u Gostinici u prohladnoj učionici

Na 850 metara nadmorske visine podno Jelove gore u oronulim učionicama izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Nada Matić“ u Gostinici obeležena je školska slava. Učionica u kojoj je bila zajednička priredba svih 39 učenika danas je bila toplija od drugih.

Ostalih zimskih dana decu ove škole greju vuneni prsluci i kape, trčkaranje po učionici i dotrajale bubnjare. Nadaju se da će do Savindana 2018. godine i njihova škola ličiti na neku kakve su u Švajcarskim selima.

Grejanje oko bubnjare u školi u Gostinici spas na minusu Foto--URP

Grejanje oko bubnjare u školi u Gostinici spas od hladnoće u učionicama      Foto–URP

Na školi koja je izgrađena početkom 50-tih godina prošlog veka na teritoriji sela Gostinica na 10-tom kilometru od centra Užica očigledan je zub vremena. Razlika prošlih i sadašnjih vremena je u broju đaka, jer ih je nekada u svakoj generaciji bilo koliko sada u celoj školi.

Trenutno nema ni prvaka ni osmaka. Iako seoska škola, učenici beleže dobre rezultate u nastavku školovanja i u daljoj karijeri.

Nastavnici sa ponosom izgovaraju imena nekadašnjih đaka sada svetskih trubača braće Petrović, Dejana i Darka, bivšeg atletičara Ivana Gajića i tri sestre Cvetković, Ivane, Vesne i Nevene od kojih su dve studentkinje Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Gvozden Milićević, sada domar u školi, 1959. je ovde krenuo u prvi razred. Podseća se da ih je 37 iz generacije završilo osmi, a da je tada cela škola imala oko 300 učenika.

Ja sam najbolji svedok kako škola vene. Ove jeseni ću otići u penziju žaleći zbog toga, kaže on, ali verujući da će se škola srediti i da će tada roditelji iz okolnih sela manje voziti decu u Užice.

Gvozden Milićević nekada đak danas domar u školi u Gostinici Foto--URP

Gvozden Milićević nekada đak danas domar u školi u Gostinici Foto–URP

Čim počne hladno vreme svakodnevno ložim osam vatri i godišnje za to potrošim oko 80 kubika drva, a deca i nastavnici se i ne ogreju kako treba. Problem je što su učionice velike, a stolarija dotrajala. Često nam tokom zime lede cevi za vodu, pa deca ne mogu ni ruke da operu.

Dotrajala stolarija onemogućava da se učionice dovoljno ugreju Foto--URP

Dotrajala stolarija onemogućava da se učionice dovoljno ugreju Foto–URP

Direktor škole, Mladenko Anđelić ističe da je škola u partnerstvu sa gradom konkurisala kod SDC-a za program energetske efikasnosti za izdvojeno odeljenje u Gostinici i matičnu školu u gradu .

Sredstva koja su nam odobrena biće uložena u kompletnu adaptaciju izdvojenog odeljenja, jer želimo da oživimo tu školu koja je zbog svog položaja i okoline ostavila jak utisak na Švajcarce koji su na početku programa bili u obilasku, kaže on.

Ušuškani u najtoplijoj učionici učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda Foto--URP

Ušuškani u najtoplijoj učionici učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda Foto–URP

U Užicu će po principima energetske efikasnosti biti adaptirano ukupno šest objekata od kojih su četiri već odabrana. To su izdvojena odeljenja u školama u Gostinici, Karanu i Krvavcima i odeljenje psihijatrije Opšte bolnice u Užicu, ističe Aleksandar Tasić, koordinator projekta.

Projekat je započet 2013. godine a sprovodi ga Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove i međunarodnu saradnju (SECO) preko SDC-a u Srbiji, kaže Tasić. On dodaje da je projektna vrednost za infrastrukturnu komponentu u Užicu 1,6 miliona franaka a da je grad u obavezi da učestvuje sa 20% sredstava.

Kada je reč o školi u Gostinici planirano je da se uradi izolacija objekta, zameni stolarija (prozori,roletne i aluminijumska vrata). Po projektu je predviđena i zamena krova i poda, kao i instalacija i izolacija opreme i kotla na biomasu. Predračunska vrednost za adaptaciju objekta iznosi 105 000 franaka.

Učenici škole u Gostinici veruju da će bubnjare iz njihovih učionica uskoro biti muzejski eksponati Foto--URP

Učenici škole u Gostinici veruju da će bubnjare iz njihovih učionica uskoro biti muzejski eksponati Foto–URP

Tasić tvrdi da se početak realizacije projekta očekuje uskoro. Međudržavni sporazum između Republike Srbije i Švajcarske je usaglašen i očekuje se saglasnost naše Vlade. akon čega će se krenuti u realizaciju druge faze projekta, koja podrazumeva rad sa korisnicima, dok će u završnoj fazi biti infrastrukturni radovi na objektu.

Inače, za projekat energetske efikasnosti u samom startu interesovanje je iskazalo 60 lokalnih samouprava u Srbiji. Grad Užice nakon nekoliko krugova selekcije našao se među šest lokalnih samouprava u kojima su konsultanti SDC-a odabrali isto toliko projekata za finansiranje.