Škola oživljava Stapare

23. Maj 2017
Škola oživljava Stapare

Velika posećenost učenika, nastavnika, roditelja, meštana i prijatelja škole među kojima su i gradski zvaničnici opravdala je cilj drugog prolećnog festivala organizovanog u Staparima.

Promocijom škole kroz program pod nazivom “Međ javom i međ snom” javno je istaknut značaj škole za seosku zajednicu.

 

Festival je realizovan kroz javni čas osmišljen kao humoristički dramski nastup učenika, igrokaz u kome su deca nižih razreda kroz igru pokazala svoj doživljaj motiva narodne lirike, zatim muzički nastup učenika na flauti i harmonici, kao i vršnjačka radionica na temu  “prava deteta”. Nakon prigodnog programa gosti su uživali u izložbi dečijih radova, druženju i u zakuski koju su pripremili vredni domaćini.

U toku ove školske godine uz podršku grada učenicima iz Stapara je omogućeno da besplatno dva puta nedeljno koriste gradski bazen u Užicu, organizovan je besplatan prevoz učenika od kuće do škole, a upriličeni su brojni izleti i posete.

 

U toku su razgovori sa sponzorima radi uvođenja besplatne užine za učenike izdvojenog odeljenja Prve osnovne škole kralja Petra II u Staparima i priprema za organizaciju školskog jubileja- proslave 125 godina od osnivanja škole u Staparima, istakla je nastavnica, Vesna Kovačević.

Prema rečima Slobodana Aleksića, pomoćnika direktora škole, u potpunosti je ostvaren glavni cilj festivala- promocija škole i javno isticanje njenog značaja za selo.

 

Inače, prva osnovna škola u Staparima je sagrađena 1892. godine i kao četvororazredna radila je sve do 1914. godine, da bi u januaru 1919. ponovo nastavila sa radom. Tokom drugog svetskog rata pomenuta škola je radila sa malim prekidima.

1957. godne, postala je šestorazredna osnovna škola,a nešto kasnije prerasla je u osmogodišnju osnovnu školu. U periodu 1959/60.godine izgrađena je današnja školska zgrada i dobila je naziv Osnovna škola „Milivoje Kojadinović“, u Staparima, koja je ukinuta u leto 1970. godine.

Istog leta odlukom Skupštine opštine Titovo Užice osnovana je nova osmogodišnja škola u Staparima, koja je školske 1975.godine, imala u 10 odeljenja 225 učenika. Kao samostalna osnovna škola prestala je sa radom 1981.godine i od tada radi kao izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Andrija Đurović“ iz Užica.

Do nove promene imena škole došlo je 2003. godine, kada matična škola Andrija Đurović menja naziv, u „Prva osnovna škola kralja Petra II“.

U periodu 2003/2012. godina na školskoj zgradi izvršena je rekonstrukcija krova, urađen sanitarni čvor, uvedeno parno grejanje i uređeno školsko dvorište, tako da su uslovi rada i boravaka u njoj za razliku od većine seoskih škola na zavidnom nivou