Učitelji oživljavaju sela

03. April 2017
Učitelji oživljavaju sela

Na Učiteljskom fakultetu u Užicu očekuju pozitivan rezultat na konkursu programa Erazmus Plus, na kome su konkurisali za projekat razvijanja kapaciteta obrazovnog kadra u ruralnom području.

Od osnivanja Učiteljskog fakulteta u Užicu pre 24 godine do sada diplome ove visokoškolske ustanove ponelo je preko 3600 učitelja i vaspitača. Konstanti problem zapošljavanja kadra sa ovim diplomama očigledan je i na Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu gde se trenutno nalazi 119 nezaposlenih učitelja i 30 vaspitača.

Profesor doktor Snežana Marinković, dekan Učiteljskog fakulteta iz Užica kaže da su ove cifre znatno niže od nezaposlenih ekonomista i pravnika, očekujući da će ih u budućnosti još više ublažiti uvođenje modula u osnovne studije čime će studenti biti osposobljeni da predaju pojedine predmete od 5. do 8. razreda.

Marinkovićeva je ponosna i što sve veći broj studenata nakon završenog fakulteta ne čeka posao već pokreće sopstveni biznis, a kao dodatni podstrek za to na fakultetu se intenzivno razmišlja o različitim master programima koji bi svršene studente Učiteljskog fakulteta dodatno osposobili za rad u obrazovanju i kulturi, ali i drugim oblastima.

U ovoj visokoškolskoj ustanovi koja nastavlja gotovo 100-godišnju tradiciju obrazovanja nastavničkog kadra u Užicu, očekuju pozitivan rezultat na konkursu programa Erazmus Plus.

Projekat se odnosi na razvijanje kapaciteta obrazovnog kadra u ruralnom područja. Suština projekta je povećati zapošljavanje vaspitačkog i učiteljskog kadra i oživeti seoske škole koje su nekada i na području Srbije bile nosioci razvoja seoskih zajednica.

Učiteljskom fakultetu iz Užica partneri na ovom projektu bile bi brojne obrazovne ustanove iz čitave zemlje, ali i iz Slovenije, Hrvatske i Bugarske.

Da na Učiteljskom fakultetu u Užicu pažnju poklanjaju učenicima i prosvetarima koji trenutno uče i rade u seoskim školama na području regiona, dokaz su priznanja za đaka pešaka i učiteljicu čiji đaci podno Divčibara osvajaju prva mesta na takmičenjima iz matematike.

Ognjen Vasiljević, učenik četvrtog razreda Osnovne škole “Miodrag Milovanović Lune”iz Karana izdvojeno odeljenje u Ribaševini dobitnik je laptopa koje drugu godinu zaredom Učiteljski fakultet poklanja u saradnji sa partnerima, jer svakodnevno od kuće do škole prepešači šest kilometara.

Rada Drndarević, učiteljica u izdvojenom odeljenju u Tometinom polju, Osnovne škole “PetarLeković” iz Požege već 14 godina do posla i nazad putuje ukupno 72 kilometra.

Tometino polje je predivno selo u kome žive bistra deca, mudri  i vredni domaćini. Moram da istaknem da sam jako ponosna da sam i iz te seoske škole svake godine imala đake takmičare i uvek su bili među najbolje plasiranima iz matematike.

2005. godine kada sam počela da radim u pomenutoj školi bilo je svega pet učenika, sada ih je 14, a od predškolskog do četvrtog sa njima radimo koleginica i ja, navodi Drndarevićeva.

Ona dodaje da je Tometino polje selo podno Divčibara pa je značajan broj mladih ostao da živi na selu a poslednjih nekoliko godina godišnje se rađa 5-6 dece.

Nagrađena učiteljica ističe da će joj laptop dosta pomoći u pripremi interaktivnih časova. Bez obzira na relaciju koju prelazim do posla i što sam 10 godina putovala lošim autobusima bez voznog reda a jedne zime zbog jakog mraza čak tri noći prespavala u prvoj kući kraj škole, učiteljski posao uvek sam radila s ljubavlju i dostojanstvom prema deci i njihovim roditeljima.

Treba istaći da je laptop dodeljen i Savetovalištu za žene obolele od raka dojke “Jefimija” koje više od deceniju pruža podršku ženama koje su obolele ili izlečene od ove bolesti i njihovim porodicama.

Trenutno oko 900 studenata iz zapadne Srbije i severne Crne Gore studiraju na Učiteljskom fakultetu u Užicu na smerovima učitelj i vaspitač na  osnovnim, master i doktorskim studijama.

Inače, prvo pedagoško odeljenje  koje je radilo u sastavu užičke Gimnazije otvoreno je 1919. godine. Odlukom Ministrstva prosvete, u Užicu je 1925. godine osnovana Državna mešovita učiteljska škola, prva škola za obrazovanje učitelja u zapadnoj Srbiji, koja je 1965. dobila i svoju zgradu.

1972. godine osnovana je Pedagoška akademija za obrazovanje nastavnika razredne nastave, a četiri godine kasnije I odsek za vaspitače predškolskih ustanova.

Pedagoška akademija prerasla je 1993. godine u Učiteljski fakultet na kome su trenutno angažovana 32 profesora.

Nastava na master studijama na oba studijska smera- učitelj I vaspitač započeta je od školske 2007/2008. godine, a doktorske studije iz oblasti Metodika nastave akreditovane su 2010. godine.