Skup u Dobrinji: Ne damo zemlju, ne damo Srbiju, ni vazduh ni vodu

Autor: Slavica Panić Nova.rs
17. April 2021
Skup u Dobrinji: Ne damo zemlju, ne damo Srbiju, ni vazduh ni vodu

Oko dve hiljade ljudi danas se okupilo u Gornjoj Dobrinji, meštani, komšije okolnih sela koja su se našla na spisku firme Jadar Litijum ali i građani Požege i drugih opština i gradova Zapadne Srbije.  Poruka koju su poslali tiče se svih građana Srbije, a to je da se zemlja od stranih moćnika mora braniti po svaku cenu. Jedini kojih nije bilo danas u Dobrinji su predstavnici lokalnih vlasti, bez obzira na problem u kome su se Požežani našli, nisu prepoznali razlog da ih svojim prisustvom podrže.

Od ranog jutra čekali su meštani ispred crkve Svetih apostola Petra i Pavla i pored čardaka i spomenika knjazu Milošu Obrenoviću, u želji da odbrane svoja sela i svoju Srbiju. Hladno jutro nije sprečilo, stare, ni mlade,niti majke sa decom da dođu na svoje sveto mesto i brane svoju svetu zemlju. Palili su u hramu sveće svojim precima i čekali sve one koji su u kolonama pristizali sa svih strana. Nema predaje, nema posustajanja, rešeni su da brane ono što im je najvrednije, zemlju njihovih dedova i svoja ogništa.

„Samo želimo da zaštitimo našu prirodu, našu Dobrinju, ovaj narod sigurno nikome neće dozvoliti ni da priđu a kamoli dotakni našu zemlju, kakvi uzorci kakva priča, sve rade ispod žita, nije ljudski ni pred Bogom ni pred bilo kime, ogorčeni smo“, kaže za Nova.rs meštanka Nada Divljaković.

„Do sada sam dobro živeo, blizu  mi je 80 godina ali videćemo šta će dalje biti, nije dobro, brinem za svoju decu i unuke. Kako će mladi daleje, to je muka ali ja ću se protiv ovog boriti dok budem mogao da hodam“ rekao nam je Srećko Žunić.

„Ovo prevazilazi granicu normalnog. Prešli su granicu ljudskosti čime su ugrozili našu decu i to nećemo dozvoliti, Al Kapone je pao zbog poreza, ovi će da padnu zbog ekologije. Krivim onoga ko je stavio potpis da ovde neko dođe, ovde da nešto radi, taj čin je direktna izdaja države“, misli Goran Černjanski.

Podrhtavali su mnogima glasovi dok su izgovarali Očenaš i sijale suzne oči dok su pevali himnu Srbije, ganuti činjenicom da, kako kažu,svoje od svoga moraju da brane, veruju da je čuvanje zemlje Božija zapovest. Boli ih da moraju da se brane o stranih kompanija koje su, umesto svog naroda, postale važnije državi. Poručili su da nemeju nameru da tolerišu bahatost niti da napuste svoju zemlju.

„Ovu zemlju nam možete oteti samo u boju, ali je teško vreme pa knezovi naši nisu radi kavzi, sve im je potaman ali mi zuluma stranih kompanija više trpeti ne možemo. Ne možemo ni plaćati poreze od kojih naši knezovi stranim kompanijama daju pomoć da bi nas lakše porobljavali i pljačkali. Gornja Dobrinja najbolje zna koliko košta ova zemlja i ova Srbija, to je naša zemlja koju već decenijama krčme i arče za srebrnjake, krpe i đinđuve.  Nema više mesta podelama, imamo jednu stranu koja kaže ne rudniku i istraživanjima, i drugu koja kaže da ili ćuti. Ovih drugih je manja ali znaju šta o njima misle njihove komšije, pozivam ih da pređu nama. Ako trpe pritiske nek podnesu ostavke, jer sve je bolje nego izdati svoje komšije“, rekao je danas u Dobrinji, poreklom Požežanin, Profesor dr Duško Kuzović.

Sa skupa je upućen poziv lokalnoj vlasti da stane uz građane i položi ispit patriotizma i lojalnosti svome narodu, bez obzira šta o tome misli Beograd. Na čelo kolone i u zaštitu svog naroda koji brani zemlju i ogništa, pozvani su da stanu i sveštenici, vojska, policia i sve službe. Svi treba uvek da znaju da „Srbija nije šaka pirinča da je pozoba svaka vrana“ , poručili su iz Dobrinje.

Uz dozvolu Ministarstva rudarstva i energetike, firma Jadar Litijum je najavila početak radova na geološkom istraživanju i to za 17. 04.2021. godine. U ime svih predstavnika mesnih zajednica sela: Duškovci, Dražinovići, Velika Ježevica, Mađer, Gornja Dobrinja, Srednja Dobrinja, Donja Dobrinja, Papratište i Subjel u Kosjeriću, građanima se obratio predsednik MZ Mađer, Slavko Aćimović sa samo jednom molbom.

“Mole se građani, vlasnici parcela na kojima su planirana bušenja, kao i svi koji imaju posede na ovoj teritoriji, da ne potpisuju ovlašćenja, ne izdaju pod zakup niti prodaju parcele toj kompaniji. Mole se svi, ukoliko primete bilo kakva sumljiva dešavanja, da to prijave predsednicima svojih mesnih zajednica. Sačuvajmo Miloševu dobrinju i sva ostala sela, sačuvajmo Srbiju”, poručio je Aćimović.

Milan Kovačević, predsednik MZ Srednja Dobrinja, joše jednom je javno rekao da će se boriti za svoju zemlju, ako treba do poslednje kapi krvi te da je to unuku obećao. On je najavio da će u ponedeljak Skupštini opštine Požega biti podnet zahtev za skupštinsko zasedanje sa samo jednom tačkom dnevnog reda a to je donošenje odluke da se stavlja zabrana  bilo kakvih istraživanja i izvođenja radova na teritoriji opštine.

Ono što je obeležilo ovaj skup i dalo novu nadu meštanima, je prisustvo velikog broja mladih ljudi. Oni kažu da znaju šta hoće a još bolje šta neće. Žele život u svom selu, žele tu da podižu svoju decu, sa fakulteta su se vratili svojim selima i znaju da njima pripadaju. Ne žele da dozvole da se na njihovoj dedovini bogate neki stranci. Kažu da i u Srbiji ima dovoljno pameti, pa ako je do bogaćenja onda i Srbija na to ima prava. Razlika je, kako kažu, što ovaj narod ima obraza i zna da nije sve na prodaju.

Pored Požežana u Dobrinji su danas bili i Užičani, Zlatiborci, Čačani i mnogi drugi širom Zapadne Srbije. Posle iskustva sa svime što se desilo i dešava u Loznici, svi su shvatili da su blizu i da se ništa ne dešava nekom tamo daleko. Poručuju da Srbija nema alternativu.

“Došao sam sa sinom, živim u Užicu ali sam ovde rođen, u ovoj crkvi su mi kršteni preci, ja i moja deca. Ovo je zemlja svih nas, gde god da živimo nećemo biti daleko od nevolje koja se sprema. Cela Srbija mora da brani svoju zemlju, da brani samu sebe”, rekao nam je Mile Grujić.

“Ja sam sa prijateljima došao iz Čačka, želimo da se informišemo na licu mesta. Sada nam je jasno šta se sprema i ovo se ne sme desiti, ne treba nam rudnik, treba nam život. Svi građani Srbije treba da stanu uz ovaj narod, to je i naša zemlja”, kaže za naš portal Strahinja Babić.

Posle skupa u Dobrinji, kolona vozila je simbolično obišla još nekoliko sela posle čega su se uputili u Požegu, gde su ispred zgrade Skupštine, još jednom poručili da su odlučni i da neće dozvoliti nikakva istražianja niti rudnik.

Izvor: Nova.rs