“Sporazum” uskoro i u Užicu

19. Januar 2017
“Sporazum” uskoro i u Užicu

Užičanin Predrag Radonjić koji već 16 godina radi kao novinar  na Kosovu autor je, reditelj i producent filma “Sporazum”, prvog dugometražnog filma snimljenog posle 1999. na Kosovu. Govori o odnosu prema Kosovu danas, istoriji, sadašnjosti i budućnosti naroda koji dole žive prikazan pred publikom u Beogradu. Film će uskoro biti prikazan i u Užicu.

 

Predrag Radonjić je rođen 1970. godine u Užicu gde je završio osnovnu i srednju školu. Po obrazovanju magistar srpske književnosti do sada je objavio dve zbirke pripovedaka. Za pripovetku „Otpadnik“ 1995. godine je dobio nagradu Milutin Uskoković koja se dodeljuje za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku. Kao pisac dobio je i nagrade „Laza Lazarević“, „Srpsko pero“ i „Vidovdanska povelja“.

Od 2001. godine Radonjić radi kao novinar na Kosovu odakle izveštava za više domaćih i inostranih redakcija. Bogato novinarsko iskustvo pretočio je u osam dokumentarnih filmova i serijal o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji pod nazivom „Čuvari baštine“ koje potpisuje kao autor, producent i scenarista.

Nagrađivan je i za filmove i to nagradom Grafest 2011, 2013. i 2014. godine, kao i nagradom „Pres vitez“ na festivalu „Zlatni prosjak“ u Košicama, Slovačka, 2014 za dokumentarni film „Pozorište iz kutije za cipele“ o radu prinudno raseljene Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine.

Teme koje se provlače kroz filmove govore o životu na Kosovu, odnosima između Srba i Albanaca, funkcionisanju pravoslavne crkve i kulturnih institucija na Kosovu kao i mnogim drugim segmentima koji čine život bilo gde na svetu.

Radonjić kaže da je osetio potrebu da novinarsko iskustvo trajno zabeleži u formi umetničkog dela, igranog filma, jer veruje da će tako dugo ostati kao svedočantsvo šta je video i šta je njegova subjektivna istina koju može da posvedoči.

Njegovo poslednje ostvarenje „Sporazum“ doživelo je 17. januara beogradsku premijeru. Prikazan je pred prepunom salom Doma omladine a emocije su bile jake kao i u prilikom prikazivanja u mestima na Kosovu i Metohiji gde žive Srbi. Videla ga je prethodno i publika na festivalima u Nišu i Vrnjačkoj banji, gde je premijerno prikazivan u okviru glavnih programa, a prihvaćen je u zvaničnu selekciju filmskih festivala u Barseloni, Klužu i Londonu gde je medju osam filmova i u selekciji za izbor najboljeg igranog filma sa vanengleskog govornog područja.

Autor, reditelj i producent Predrag Radonjić nakon prikazivanja filma u Nišu Foto--privatni album P.R.

Autor, reditelj i producent Predrag Radonjić nakon prikazivanja filma u Nišu Foto–privatni album P.R.

Užičanin Predrag Radonjić ponosno ističe da je „Sporazum“ prvi dugometražni igrani film sniman na Kosovu posle 1999. godine. Sve scene su snimane na autentičnim lokacijama kao što su groblje u Prištini, Gračanici, Velikoj Hoči koja zaiste jesu takva kakva se i vide u filmu, kao i povratničko selo Ćeranovica.

Priča je inspirisana istinitim događajem i prikazana kroz tragediju dva glavna junaka i njihovih porodica. Film govori o odnosu prema Kosovu danas, istoriji, sadašnjosti i budućnosti naroda koji dole žive. Pristup filmu je zanimljiv, a tematika ne gubi na aktuelnosti, navodi autor, verujući da će film u Srbiji probuditi interesovanje da se o pitanju Kosova i Metohije razmišlja na kompleksniji način.

Nisam želeo da šaljem bilo kakve poruke, samo sam hteo da napravim film koji će postaviti ozbiljna pitanja i naterati gledaoce na razmišljanje, navodi Radonjić.

U priču koju je čuo, utkano je dosta drugih elemenata života koje Predrag Radonjić beleži na Kosovu i Metohiji. Posle nekoliko prikazivanja siguran je da je uradio film izbegavajući stereotipe o Kosovu a da je istovremeno uspeo da predstavi ljude koje već 15 godina gleda u oči.

Ljudi koji dole žive su se srodili sa situacijom, nije im lako ali život je takav. Srbi koji su izabrali da ostanu dole našli su model po kome funkcionišu i žele tako da nastave“, kaže Radonjić.

Jedna situacija je na severu Kosova koji je zaleđem sa centralnom Srbijom vezan geografski i na druge načine, dok je sasvim drugačije u tzv. enklavama koje predstavljaju izolovane sredine.

"Sporazum" je prikazan na 51. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu Foto--privatni album P.R.

“Sporazum” je prikazan na 51. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu Foto–privatni album P.R.

Činjenice su da su povratnici u izolovanim sredinama izloženi napadima i pritiscima da se ne vraćaju, dok su npr. u Gračanici uslovi za život neuporedivo bolji jer je u okolini nekoliko sela sa srpskim življem. U taj deo je moguće vratiti se, živeti i funkcionisati potpuno normalno jer postoje uslovi za to.

Ipak i dole se može živeti kao bilo gde drugde sa određenim specifičnostima i zato duboko veruje da bez obzira na situaciju život i na Kosovu ima smisla.

Ubeđen sam da je život smisleniji u rodnom kraju ukoliko postoji neophodna infrastruktura nego živeti kao raseljeno lice u kontejner naseljima“, navodi Radonjić.

Sredstva za snimanje filma su bila izuzetno skromna. Bilo je nekoliko specifičnih situacija tokom snimanja jer je na Kosovu zabranjeno korišćenje i replika oružja. Autor, producent i režiser, naglašava da je bilo komplikovano dobiti dozvole za snimanje koje su čekali mesecima. Počeli snimanje svesni određenog stepena rizika, a doživeli su dva prekidanja od Kosovske policije.

Glumačka ekipa sastavljena od profesionalaca iz Niškog, Kragujevačkog i srpskog pozorišta iz Gračanice sa entuzijazmom je radila za minimalne dnevnice u teškim bezbednosnim i materijalnim uslovima.

Film je snimljen u koproduckiji „Frame production“ i RTV KiM, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Radonjić je istakao kako se nada da će njegov film uskoro biti prikazan i u njegovom rodnom gradu, čim se organizuje oko načina kako će se film distribuirati u centralnoj Srbiji i Vojvodini.

 

uzice-grb-veliki

Ovaj tekst je deo projekta “Užičani kojekude” sufinasiran sredstvima grada Užica za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.