Srpsko SMS navodnjavanje u svetskom finalu

10. Mart 2017
Srpsko SMS navodnjavanje u svetskom finalu

Lazar Jovanović iz Malog Zvornika, sa projektom „Smart Watering“, u Južnoafričkoj Republici takmičiće se u konkurenciji pobednika iz 50 država sveta.  Njegova inovacija biće predstavljena potencijalnim investitorima u finalu svetskog takmičenja u oblasti inovacija u poljoprivredi i agrobiznisu, Future Agro Challenge (FAC) koje od 12. do 15. marta traje u Johanesburgu.  

“Smart Watering” predstavljen je 22. oktobra prošle godine učesnicima Web West Weekend-a, prve konferencije o IT-u koja je održana u Užicu u organizaciji Udruženja “RAZVOJ UE”.

Reč je o sistemu za daljinsko navodnjavanje,  kojim se upravljanje i nadzor vrši putem poruke na mobilnom telefonu a koji istovremeno pomaže poljoprivrednim proizvođačima da kontrolišu udaljene sisteme za navodnjavanje  imajući uvid u stanje sistema.

Sa ovim projektom Lazar Jovanović pobedio je na takmičenju Future Agro Challenge Srbija, održanom prošle godine u organizaciji Serbia Start Up iz Novog Sada i  po oceni 12-članog žirija ispunio ključne kriterijume takmičenja, inovativnost i tržišnih potencijala.

Ideja za sistem daljinskog navodnjavanja potekla je od Lazareve nemogućnosti da zbog obaveza na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu fizički bude stalno prisutan na plantaži lešnika koju je zasadio na porodičnom imanju u Malom Zvorniku.

Pošto je lešnicima potrebna određena količina vode kako bi doneli kvalitetan i dobar plod, morao je da smisli sistem za navodnjavanje.

Smart Watering sistemom u svakom momentu ima uvid u stanje vlažnosti zemljišta i nivoa vode u rezervoarima. Isto tako, ako u bilo kom momentu vlažnost zemljišta postane niska, sistem automatski šalje SMS poruku da je vlažnost niska. Isto je i sa nivoom vode. Ukoliko u nekom trenutku nivo vode opadne ispod određene vrednosti sistem automatski šalje obaveštenje SMS porukom. Dobra strana ovog sistema je što je primenjiv kako za male proizođače, tako i na velike voćarske i povrtarske zasade i plastenike.

Pri programiranju sistema pomogao mu je dugogodišnji prijatelj, Zoran Đukić – student Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koji trenutno završava master studije.

Treba istaći da je Future Agro Challenge (FAC), jedno od eminentnijih svetskih takmičenja koje podržava i podstiče inovacije iz oblasti agrobiznisa i poljoprivrede. Na stotine agro start-upova, vizionara, proizvođača i stručnjaka sa svih kontintinenata, na FAC izlaže svoje inovativne ideje iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i agrotehnologija. FAC je zapravo centralni događaj Global Enterpreneurship Week (GEK)  kongresa čija je tradicija da se svake godine održava u drugoj zemlji.

Predstavljanje “Smart Watering” u Johanesburgu pomogle su velike kompanije, Schneider Electric DMS NS iz Novog Sada, Delta agrar  iz Beograda i Energomont  iz Subotice.

Opština Mali Zvornik sa 150 000 dinara iz lokalnog budžeta  finansira deo troškova učešća 26-to godišnjeg  stručnjaka Lazara Jovanovića na svetskom takmičenju. Predsednik opštine Mali Zvornik, zauzvrat od Lazara očekuje da u Južnoafričkoj Republici promoviše svoje rodno mesto i da  po povratku zainteresovanim građanima održi prezentaciju projekta sa kojim je pobedio u Srbiji i plasirao se na svetsko takmičenje. Jevtić je dodao da je namera opštine da njegovu inovaciju približi poljoprivrednicima i kroz lokalne fondove podrži one koji bi uveli ovakav  sistem rada.