Šta je tim bilding i kako ga organizovati?

17. Jul 2022
Šta je tim bilding i kako ga organizovati?

Tim bilding predstavlja sve popularniji termin na našim prostorima, ali da li znate šta on zapravo znači? Tim bilding je termin koji označava različite aktivnosti u kojima kolege sa posla zajedno učestvuju, kako bi se bolje upoznali i razvili veštine potrebne za zajedničku saradnju.

Na šta ćemo prvo pomisliti kada čujemo “tim bilding” zavisi od našeg ličnog iskustva. Neko će pomisliti na kolektivni izlazk na piće petkom posle posla, neko na roštiljanje u prirodi, a neko na specifičnije aktivnosti i igre poput raftinga, paintball-a ili odlaska u escape room.

Iako većina nas tim bilding doživljava kao povod da se dobro zabavimo i odmorimo od svakodnenvih radnih obaveza, ove aktivnosti imaju mnogo bitniju svrhu od toga. U nastavku teksta saznajte koji su benefiti tim bildinga i kako osmisliti adekvatne aktivnosti.

Tim bilding – efikasno sredstvo za razvijanje pozitivnih odnosa među kolegama

Termin tim bilding nastao je od engelskog izraza team building što bi u slobodnom prevodu značilo izgradnja tima. Koristi se da označi druženje i različite aktivnosti između kolega koje za svoj glavni cilj imaju da osnaže prijateljske i kolegijalne veze između članova kolektiva.

Postoji veliki broj tim bilding aktivnosti koje možete raditi kao grupa, a svaki od njih razviće određene vrednosti i veštine kod članova tima. Međutim, imajući u vidu da je potrebno organizovati ovaj događaj za veliki broj ljudi, vođe kolektiva retko se upuštaju u ovakav poduhvat, što je pogrešno, jer time gube značajne prednosti.

Srećom, danas postoje i profesionalne usluge organizacije tim bildinga. Dakle, koliko god vam zvučalo komplikovano, profesionalne agencije za organizaciju događaja organizovaće tim bilding umesto vas, te nemate izgovor da ga ne priuštite svojim zaposlenima. Na vama je samo da kontaktirate  odabranu agenciju i dogovrite se oko detalja, i bez imalo muke dobićete sve benefite tim bildinga, bez potrebe da ga sami organizujete.

Benefiti tim bildinga – kako tim bilding utiče na kolektiv?

Kako su tim bilding aktivnosti usmerene na poboljšanje odnosa unutar kolektiva, one donose brojne benefite za svakog člana. Tim bilding pre svega pomaže ljudima da se upoznaju i poboljšava osećaj zajedništva, što posledično utiče na bolju atmosferu na radnom mestu i veću produktivnost.

Aktivnosti koje odaberete se takođe mogu fokusirati na rešavanje određenog konflikta ako on postoji, kao i na razvijanje specifičnih veština. Ukoliko se odlučite za ovu vrstu aktivnosti, potrebno je da uočite slabosti i vrline svog tima. Predočite ih agentima za organizaciju događaja, koji će vam potom predložiti najadekvatnije aktivnosti.

Odabirom prave aktivnosti, možete uticati na različite aspekte zajedništva, kao što su rešavanje postojećih konflikata, poboljšanje komunikacije, povećanje međusobnog poverenja i razumevanja, kao i fokus na grupne rezultate, umesto na individualne.

Koje sve tim bilding aktivnosti postoje?

Tim bilding obuhvata veliki broj aktivnosti, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom. Najpopularnije aktivnosti na otvorenom s  opuštenije aktivnosti poput planinarenja i roštiljanja, ali i sportovi poput orijentiringa, raftinga i jahanja, kao i zabavne igre poput paintball mečeva i trka automobilima na zatvorenoj stazi.

Tim bilding aktivnosti na zatvorenom uključuju karaoke, bilijar, kuglanje i različite arkadne igre i igre u zatvorenom. Danas su naročito popularne tzv. escape room aktivnosti, gde članovi tima bivaju zaključani u prostoriji i moraju zajedničkim snagama da se izbave iz nje.

Takođe, u svrhe tim bildinga mogu da posluže i odlazak na radionicu slikanja, vajanja ili kuvanja, kao i jednodnevni izlet u prirodu ili vikend putovanje na neku zanimljivu destinaciju.

Kako pozitivno uticati na svoj kolektiv i van tim bildinga?

Tim bilding ima veliku ulogu u osnaživanju kolektiva i stvaranju prijatne atmosfere i pozitivnih odnosa među njegovim članovima. Međutim, kako bi zaista imao učinka, nije dovoljno da to bude samo aktivnost koja će se dogoditi jednom godišnje, a zatim stati na tome.

Vrednosti koje tim bilding propagira moraju biti konstantno prisutne na radnom mestu, a na vama je da radite na tome i pomognete svojim zaposlenima da ih razviju i održe.

Kako biste to učinili, pre svega morate da upoznate svoje zaposlene. Svaka osoba ima različite vrednosti, ambicije, ciljeve i navike u svom životu. Sve to utiče na njenu ličnost, ali i radnu etiku i odnose sa kolegama. Kada upoznate svakog zaposlenog, znaćete šta je ono to će mu pomoći da se oseća prijatno i cenjeno na poslu, ali i da razvije pozitivne odnose sa drugim zaposlenima.

Takođe, omogućite svojim zaposlenima da se bolje upoznaju i van kancelarije tako što ćete organizovati korporativne proslave praznika, mesečni ručak van kancelarije ili druge aktivnosti van posla. Na poslu možete periodično odvojiti određeno vreme radi evaluacije rada i odnosa među zaposlenima.

Uz ove savete, svakodnevno možete raditi na unapređenju atmosfere na radnom mestu, ali ne zaboravite da svojim zaposlenima pružite i drugačiji pogled na zajednički rad kroz različite tim bilding aktvinosti.

Izvori fotografija:

https://unsplash.com/photos/6awfTPLGaCE

https://www.pexels.com/photo/victorious-colleagues-threw-papers-in-the-air-7792832/

https://pixabay.com/photos/people-group-friends-fist-bump-2569234/