Stare cene, a novi režim ribolova u Novoj Varoši

Autor: varoske.net
06. Mart 2019
Stare cene, a novi režim ribolova u Novoj Varoši

Na vodama na teritoriji Specijalnog rezervata prirode “Uvac” ove godine pecaće se po starim cenama, ali po novom režimu ribolova. Godišnja dozvola se plaća pet hiljada dinara, a ribočuvari kažu da se posle nekoliko loših godina prošle godine povećao broj ribolovaca na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru i njihovim pritokama. Prodaja godišnjih dozvola za pecanje u kanjonu Uvca počela je 1. februara i osim u sedištu preduzeću “Rezervat Uvac” u Novoj Varoši može se kupiti u udruženjima sportskih ribolovaca u Sjenici i na Zlatiboru.

Treba dodati da je radi revitalizacije prirodnog mrestilišta uvedena trajna zabrana ribolova u Varoškom zalivu na početku Zlatarskog jezera iz pravca Nove Varoši. Ovde je zabranjeno zabacivanje udica na delu jezera u dužini od 200 metara, nizvodno od mosta na Zlošnici na raskrsnici za Amziće. Na delu Vape od Crvene vodenice do betonskog mosta na Kršcu na magistralnom putu Sjenica- Ivanjica uvedeno je vremensko ograničenje, pa je ribolov zabranjen u period od 1. janura do 1. juna i od 1. novembra do 1. decembra.

Novina za ribolovce je i da se na celom ribarskom području uvodi zabrana upotrebe čerenca, odnosno mreže za hvatanje mamaca, a više neće biti ni “čeka”. Naime, poslednjim izmenama režima ribolova zabranjeno je i ostavljanje zabačenih štapova na obali ili objektu bez prisustva ribolovaca duže od 15 minuta.

Inače, u sedištu “Rezervata Uvac”radnim danima u vremenu od 8 do 16 časova,  može se kupiti i Republička dozvola za sportski ribolov sa kojom se može pecati na svim vodama u Srbiji koje nisu pod specijalnim režimom zaštite.

Cena godišnje dozvole za seniore je sedam hiljada dinara, što je poskupljene od hiljadu dinara u odnsou na prošlu godinu. Ova dozvola za ribolovce iz kategorije penzionera i starijih od 65 godina košta 3 500, dok je dozvola za osobe sa invaliditetom 600 dinara.


Podsećamo, da  su ribolovcima koji bi da pecaju na svim vodama na teritoriji opštine Nova Varoš i ove godine potrebne dve dozvole. Sa dozvolom koja važi na vodama van zaštićenih područja u okolini Nove Varoši može se pecati samo u Bistrici ana delu Potpećkog jezera na Limu.


Vodama u Zapadnoj Srbiji koje nisu pod posebnim reimom zaštite gazduje preduzeće “Balkan eko tim” iz Prijepolja.