Sutra počinje 28. Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”

31. Oktobar 2023
Sutra počinje 28. Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”

Na festivalu se, po oceni selektora, prikazuje sedam najboljih komada, nastalih tokom prethodne pozorišne sezone u regionu, bez obzira na teatarski žanr, poreklo pisaca i drugih autora.

Publika će biti u prilici da pogleda predstave: „Deca“ (Milena Marković/ Irena Popović, Narodno pozorište Beograd) , „Edip“ (Sofkle/Vito Taufer, JDP), „Naš razred“ (Tadeuš Slobođanek/ Jasmin Novljaković, Gradsko dramsko kazalište Gavela, Zagreb).

U nastavku festivala biće prikazane predstave „Ivanov“ (A. P. Čehov/Paolo Mađeli, Narodno pozorište Sarajevo), „Očevi i oci“ (Slobodan Selenić/Veljko Mićunović, Narodno pozorište iz Beograd), „Nesporazum“ (A. Kami/Damjan Pejanović, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica) i „Otac“ (Florijan Zeler/Paolo Mađeli, Atelje 212).

Selektor Zoran Stamatović, inače direktor NP Užice i JPFU, za prošlogodišnju pozorišnu produkciju u regionu je rekao da je bila veoma dobra.

„Raduje me to što je pozorište, posle duže godina, ponovo živo i što se, i u manjim mestima u regionu, bavi aktuelnim temama“, kazao je Stamatović i naveo da je radi selekcije, pogledao pedesetak predstava iz celog regiona.

Ovogodišnji festival odvijaće se pod sloganom „Šta misliš o svom ocu?“

To pitanje, istakao je on, „vodi nas ka saznanju šta jesmo, kako se u javnosti predstavljamo, čega se ili koga najviše bojimo i šta nas ili ko nas najbrže i najlakše naljuti i povredi“.

„Otac i odnos prema ocu je jedna od glavnih tema evropskog teatra, od Eshilovih „Orestija“ do danas, i toj velikoj temi posvećujemo naš ovogodišnji festval“, objasnio je i dodao da su takav slogan odredile izabrane predstave.

Slogan je, dodao je, mogao je da bude „Šta misliš o svojoj porodici?“ ili „Šta misliš ko si?“ i slično, u trenutku kada Srbija, bez potrebe, mora da dokazuje da ima dužu istoriju od onih kojima treba nešto da dokazuje“.

„Slogan je, pre svega“, objasnio je, „upućen mladima da znaju ko su i da brane to svoje lično, koje proizilazi iz naše zajednice i našeg odnosa sa susedima“.

Inače, Festival je podržao Grad Užice sa 4.330.000, dok je Ministastvo kulture izdvojilo tri miliona dinara.