Švajcarski program isplatio novac za projekte koje su predlagali građani Užica

20. April 2021
Švajcarski program isplatio novac za projekte koje su predlagali građani Užica

Užice, Ćuprija, Trstenik, i Vlasotince su prve četiri lokalne samouprave koje su završile sve infrastrukturne projekte koje su predložili njihovi građani, i od Vlade Švajcarske dobili donaciju u ukupnom iznosu nešto višem od četiri miliona dinara. U ove četiri lokalne samouprave završena su ukupno 33 infrastrukturna projekta koja su građani predlagali. Zajedničko svim ovim gradovima i opštinama je da su u svakom građani tražili nova dečija igrališta.

Vlada Švajcarske je sve ove projekte podržala u iznosu od 30 do 40 procenata od ukupnog novca koje je izdvojila opština. Na taj način su osnažene lokalne samouprave u našoj zemlji da što više uključuju građane u na;ine kako se troši novac iz investicionog dela budžeta opština, što je i njihova zakonska obaveza od polovine 2018. godine, kaže  dr. Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“ koja sprovodi ovaj projekta.

Dečija igrališta su bila želje građana u apsolutno svim opštinama, ali i sportski tereni i uređenje parkova i šetališta. U Užicu su, na primer tražili i postavljanje pešačko zaštitne ograde, dok su u ostalim opštinama građani iskazali potrebu za uređenjem saobraćajne signalizacije oko seoske škole, zatim uređenje javnih površina za decu,  uređenje prostora za okupljanje građana u parku, uređenje trotoara i platoa ispred doma kao i uređenje pešačke staze.

Milić očekuje da će do kraja aprila infrastrukturni projekti biti završeni i u opštinama Mali Zvornik, Topola, Ljubovija i Bojnik. I ove opštine će dobiti donaciju Vlade Švajcarske u iznosu nešto većem od četiri miliona dinara, najavio je on.

Inače, u drugoj polovini 2021.godine počinje nova faza ovog programa kada će i ostale lokalne samouprave u Srbiji imati priliku da se prijave za bespovratne grantove, koje je obezbedila Vlada Švajcarske za projekte koje predlože građani.