Svi su trudni osim vas? Možda je vreme da posetite sajt Hocubebu.rs

Autor: B.Kuzmanović
21. Januar 2021
Svi su trudni osim vas? Možda je vreme da posetite sajt Hocubebu.rs

Sajt hocubebu.rs je namenjen parovima koji se leče od problema s plodnošću ili žele da se informišu o postupku vantelesne oplodnje. Sadrži onlajn savetovalište za parove kojima je potrebna podrška, a od nedavno je pokrenut serijal emisija na YouTube kanalu Hoću bebu, kako bi proverene informacije o vantelesnoj oplodnji, lečenju infertiliteta i ostalim aktuelnim temama bile još dostupnije. Realizator projekta koji uključuje sajt je Jelena Misita iz Centra za unapređenje zdravlja žena.

Ovaj projekat doživljavam lično, mada je izvorno nastao kao moj školski zadatak na jednom od modula tokom studiranja na London School of Commerce. Htela sam da napravim projekat koji nije komercijalan, ali će raditi po istim principima kao da jeste. Htela sam da dokažem da se isti principi koji se koriste u rukovođenju nekim preduzećem ili profitnim projektom mogu iskoristiti i primeniti za nešto što donosi drugu vrstu koristi- psihološku podršku parovima koji ne mogu da dođu do željene bebe. Posle 8 godina, 755 hiljada poseta sajtu i preko milion i po pregleda različitih stranica na sajtu, mogu reći da sam zadovoljna. Sajt je potvrdio svoju korisnost, istakla je Misita za naš portal.

Procenjuje se da u Srbiji više od 300 hiljada parova muku muči da dobije potomstvo. Iako su se tokom godina poboljšavali uslovi koje nudi država, još uvek smo daleko iza razvijenih i imućnijih zemalja. Lečenje neplodnosti zahteva multidisciplinaran pristup, koji nije uvek lako sprovesti. U razvijenim zemljama, psiholog je obavezan deo tima za lečenje neplodnosti, dok kod nas, i ako postoji, često nije uključen u dovoljnoj meri.

Nauka je dokazala da dugotrajno i neuspešno lečenje neplodnosti može dovesti do depesije, a depresija onda otežava začeće i smanjuje uspešnost postupka potpomognute oplodnje, čime se ulazi u jedan začarani krug iz kog se jako teško izlazi.

Sajt Hocubebu.rs se dosta bavi brigama i strahovima koji muče parove, pokušavajući da osvetli teške teme iz različitih uglova, pa tako u timu imamo ginekologa, psihologa, dijetologa… Kažu da je najveći ljudski strah od nepoznatog. Naša želja je da pričamo i pišemo o različitim stvarima i na taj način ih učinimo poznatim, dakle, manje strašnim, zaključila je Misita.

Youtube (poslednja emisija) https://www.youtube.com/watch?v=H2nEcBmYfLY

Sajt: www.hocubebu.rs

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Ulaganje u decu- višestruka lična i društvena investicija“ koji je sufinansiran budžetskim sredstvima.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Užica.