Tradicionalni prijem za đake generacije i vukovce

Autor: uzice.rs
20. Jun 2021
Tradicionalni prijem za đake generacije i vukovce

Za najbolje osnovce i srednjoškolce Užica i đake generacije, one koji su tokom školovanja ređali petice i stigli do Vukovih diploma i one koji su ostvarili izuzetne rezultate na državnim takmičenjima, tradicionalno priređen je prijem u bašti Gradskog kulturnog centra.

U školskoj 2020.-2021. godini Užice ima 80 Vukovca u osnovnim školama, dok je 27 učenika u srednjim školama uspelo da u svedočanstvima tokom svog školovanja upiše sve petice. Postignute uspehe čestitala im je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Užice i čitav Zlatiborski okrug su uvek imali izuzetne stvaraoce u različitim oblastima i naša obaveza je da učinimo sve da mladi ljudi svoju budućnost vezuju za ovaj kraj. Da bismo uspeli da ostvarimo planirano,  potrebno je vreme, ogromna energija i snaga kako bi se prevazilazili problemi sa kojima se naše društvo suočava. Za to će nam u budućnosti biti potrebna i vaša podrška i znanje.

Mnogi od vas će školovanje nastaviti u drugim gradovima. Sledite svoje snove, obiđite svet, ali razmišljajte uvek o tome da se jednog dana vratite i svoje znanje i iskustvo stavite u funkciju razvoja kraja iz koga ste potekli. Uvek imajte na umu da je obrazovanje najmoćnije oružje koje možete koristiti da biste promenili svet”, istakla je obraćajući se učenicima gradonačelnica.

Najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola i najuspešnijim u vannastavnim aktivnostima koji su na državnim takmičenjima postigli zapažene rezultate gradonačelnica je uručila prigodne poklone – knjige u znak sećanja na ovaj susret i veliki uspeh.

U ime najboljih učenika osnovnih i srednjih škola prisutnima se obratio Vukovac i đak generacije Užičke gimnazije Petar Damjanović.  U ovoj školskoj godini osvojio je 2. mesto na Republičkom takmičenju iz fizike, prethodne godine bio je drugoplasirani na Turniru mladih fizičara i pobednik FELIX takmičenje iz fizike, elektronike i informatike. Petar je u toku svog osnovnog i srednjoškolskog školovanja osvajao brojne prve, druge i treće nagrade među kojima su bronzana medalja na 14. Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi održanoj u Holandiji krajem 2017. godine i priznanje o postignutim uspesima koje mu je dodelila Srpska akademija nauka i umetnosti. Dobitnik je i nagrade grada Užica.

 

Petru je povodom sjajnih rezultata gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević uručila još jedan poklon – lap top- sa željom da mu on bude od koristi u nastavku školovanja i usavršavanja.

Svim učenicima uručeni su prigodni pokloni, a fotografije koje će ih podsećati na ovaj dan mogu preuzeti na portirnici Gradske kuće u narednih 15 dana.