U aprilu Užice dobija regionalni startup centar

22. Januar 2020
U aprilu Užice dobija regionalni startup centar

U kompleksu nekadašnje kasarne u Krčagovu u toku su radovi na rekonstrukciji objekta gde će početkom aprila na površini od 422 metra kvadratna biti otvoren regionalni startup centar, najavio je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica. On je podsetio da je u avgustu prošle godine na konkursu Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Užice dobilo 46 miliona, dodajući da je gradskog budžeta opredeljeno još pet miliona dinara. Tako će od ukupno 51 milion dinara,  za rekonstrukciju i opremu biti utrošeno 40 miliona, za nabavku nameštaja pet miliona, dok je za prvu godinu funkcionisanja planirano šest miliona dinara, objasnio je gradonačelnik.

Projektnu dokumentaciju izradilo je JP Užice razvoj u dogovoru sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor.

Direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović, je najavio da će biti izgrađena konferencijska sala i dve prostorije za rad kompanija, navodeći da će tokom rekonstrukcije biti zamenjena stolarija, podovi i spušteni plafoni, urađeno grejanje i struja, kompletna ventilacija i klimatizacija i omogućena potrebna količina interneta i drugih priključaka neophodnih za funkcionisanje budućeg centra.

Pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je rekao da će startup centar omogućiti prostor za rad najmanje 30 programera. On je naglasio da je cilj da se ljudi koji trenutno rade iz svojih kuća u „sivoj zoni“ legitimišu svoj rad, ali i da kompanije koje imaju razvijene poslove ovde uposle programere. Želja nam je i da školovani programeri ovde otpočnu, a oni koji se školuju u drugim gradovima vrate i zaposle u Užicu, očekuje Nešić.

Treba dodati da je u prostoru nekadašnjeg Komandno obrazovnog centra u toku i rekonstrukcija drugog dela objekta čija namena će biti Razvojni centar visokog školstva i biznisa u oblasti informacionih tehnologija, za šta je Ministarstvo privrede izdvojilo oko 50 miliona dinara.

Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja februara, a na jesen ove godine bi trebalo da počne zajednički nastavni program iz oblasti informacionih tehnologija Visoke škole i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.