U septembru počinje izgradnja obilaznice

Autor: Slavica Panić Nova.rs
14. April 2021
U septembru počinje izgradnja obilaznice

Izgradnja obilaznice oko Užice je projekat koji ovaj kraj očekuje već nekoliko decenija. Uprkos raznim obećanjima, nije se mnogo odmaklo u njihovoj realizaciji. Međutim, sadašnja gradonačelnica Užica ubeđena je da radovi napokon počinju ove jeseni. Aktivnosti na izgradnji obilaznice oko Užica su pokrenute  još 1993. godine. Radovi su započinjani u više navrata, najčešće u vreme predizbornih kampanja i poznatih obećanja. Sem rešenih imovinsko-pravnih odnosa i raskopanog zemljišta na delovima deonica, ni dan danas od obilaznice nema ništa.

Posle usklađivanja postojećeg projekta sa važećim zakonskim propisima, radovi će, po poslednjim najavama, ponovo otpočeti u septembru.Kroz samo jezgro Užica prolaze čak tri magistralna puta, a najopterećanija saobraćajnica je ona ka Bajinoj Bašti i Republici Srpskoj. Pored toga što ovom deonicom prolazi i teretni saobraćaj, magistralni put je, u jednom delu, udaljen svega dva metra od užičke Prve osnovne škole kralja Petra II.

Izmeštanjem tog dela sobraćaja znatno bi se smanjilo i aerozagađenje sa kojim Užičani muku muče godinama a izduvni gasovi vozila prepoznati su kao ozbiljan problem. Da je izgradnja obilaznice strateški prioritetan zadatak prepoznala je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević koja je svojim dolaskom na čelo grada, u komunikaciji sa Vladom Srbije ovo pitanje postavila kao prioritet.

“Obilaznica nije samo značajna za grad Užice već za čitav Zlatiborski okrug. Trudili smo se da na sve moguće načine pokažemo koliko je realitzacija ovog projekta važna za građane Užice. Svesni smo konfiguracije terena i nepovoljne infrastrukture ali kroz sam centar grada, tik pored škole, dnevno prođe oko 12.000 vozila. Rešićemo u dobroj meri aerozagađenost, ali i bezbedno odvijanje saobraćaja i ubrzanje njegovog protoka. Sve što budemo mogli  kao grad uradićemo, pre svega postojeći projekat moramo prilagoditi novim zakonskim propisima”, rekla je za portal Nova.rs gradonačelnica Užica.

Obilaznica koja će magistraln put ka Zlatiboru povezati sa Volujcem ka Bajinoj Bašti, podrazumeva izgradnju 4.864 m puta i most dužine 252 m. Prema prvim procenama vrednost izvedenih radova biće između 13 i 15 miliona evra a finansiraće ih Vlada Republike Srbije.

Prema rečima gradonačelnice Užica, da će se ove godine pristupiti izgradnji obilaznice, postoje čvrsta obećanja resornog ministarstva ali i predsednika Aleksandra Vućića. Vučić je prošle sednice, prilikom obilaska deonice auto puta “Miloš Veliki”, od Preljine do Požege to i potvrdio.

“U septembru ćete videti i veliki broj radnika koji će krenuti da rade na obilaznici oko Užica”, rekao je Vučić.

Kada će radovi na obilaznici biti završeni, za sada nema preciznih najava, ali se pominje period od dve godine. Za gradonačelnicu Užica je najvažnije da radovi u septembru počnu i da se do završetka obilaznice ne prekidaju.

“Ovo je trenutak kada ja sa sigurnošću mogu da kažem da će obilaznica krenuti da se radi od septembra. Ministar građevine je rekao da će se raditi dve godine i svi bi smo bili srećni da će to biti tako ali je najvažnije da će u septembru početi radovi i da se od njih više neće odustati”, istakla je za naš portal dr Jelena Raković Radivojević.

Manji deo radova na obilaznici izveden je 2006. godine i rešeni su svi imovinsko-pravni odnosi na trasi. Tada je aktuelni minister za kapitalne investicije Velimir Ilić ozvaničio nastavak radova na obilaznici oko Užica i najavio 5,5 miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana, a ostatak sredstava za iduću godinu.

Pred izbore 2008. godine obilaznica je bila najveće obećanje tadašnjih vlasti Užičanima. Tada je takođe Velimir Ilić sa svojim saradnicima i tadašnjim predsednikom opštine Tihomirom Petkovićem najavio i početak radova na izgradnji mosta na toj deonici.

Ilić je ista obećanja davao građanima Užica  2013, 2015. i 2016.godine, ali sve je ostalo na obećanjima. Interesantno je da Tihomir Petković koji je bio predsednik opštine Užice od 2006. do 2008.godine i funkcioner DSS, kada se činilo da se za obilaznicu ozbiljno zalaže, u svom novom mandatu tom temom više nije ozbiljno bavio.

Naime, tada već kao funkcioner SNS, Petković na čelo grada Užica ponovo  dolazi 2014. godine i na toj funkciji ostaje sve do 2020. Da se novoj Vladi nije obraćeo po tom pitanju svedoči i reakcija Zorane Mihajlović, kojoj su prilikom otvaranja fabrike za preradu vode u Užicu 2017. godine, novinari postavili pitanje: Šta će biti sa obilaznicom? Tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure bila je zatečena pitanjem pa se ispostavilo da nije upoznata i da ne zna ni za kakvu obilaznicu oko Užica. Bivši gradonačelnik sada je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Izvor: Nova.rs