Učenje nemačkog isplativo

08. Novembar 2017
Učenje nemačkog isplativo

U školama na području Zlatiborskog okruga, prema podacima Školske uprave radno je angažovan 21 nastavnik nemačkog jezika. Podaci Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da nastavnika nemačkog jezika nema na evidenciji nezaposlenih, a uočljivo je da sve veći broj mladih sa zdravstvenim, tehničkim i informatičkim obrazovanjem se opredeljuje za kurseve nemačkog jezika u potrazi za poslom na ovom govornom području.

Milena i Nemac RCU

Navedene činjenice ukazuju da je učenje nemačkog jezika jako perspektivno pa je to jedan od razloga zbog koga su Regionalni centar za obrazovanje i usavršavanje prosvetnih radnika  i Gete institute iz Beograda nedavno potpisali Memorandum o saradnji.

 

Regionalni centar za obrazovanje i usavršavanje prosvetnih radnika je institucija koja kontinuirano radi na unapređivanju poslovanja kroz razvijanje partnerstava i saradnje sa institucijama koje obavljaju istu ili sličnu delatnost, istakla je Milena Ratković, direktorka RCU.

Polaznici nemačkog jezika iz čitavog regiona moći će u RCU u Užicu da polažu ispit iz nemačkog jezika za licencu Gete instituta Foto--RCU

Polaznici nemačkog jezika iz čitavog regiona moći će u RCU u Užicu da polažu ispit iz nemačkog jezika za licencu Gete instituta Foto–RCU

Ona je dodala da će Memorandum o saradnji sa Gete institute polaznicima nemačkog jezika iz čitavog regiona omogućiti  u Užicu polaganje ispita iz nemačkog jezika na svim nivoima prema Evropskom referentnom okviru za žive jezike, od A1 do C2.

Pored toga Goethe-Institut će pružati informacije, nastavna sredstva i seminare za usavršavanje nastavnika nemačkog jezika i za unapređenje njihovih stručnih kompetencija. Institut pruža podršku školama jezika koje organizuju nastavu nemačkog i odgovarajuće ispite, kao i centrima za nastavna sredstva., unapređenje nastave nemačkog jezika od osnovnih škola do fakulteta.

 

 

 

 

Inače, nemački jezik je jedan od jezika zapadne grupe germanskih i spada među najveće svetske jezike.

Prema podacima iz 2004. godine nemački  je maternji jezik oko sto miliona ljudi u Evropi, odnosno maternji je jezik 13,3% Evropljana, što ga čini jezikom kojim se služi najviše govornika u Evropi bez Rusije, više od francuskog jezika (66,5 miliona govornika 2004) i engleskog jezika (64.2 miliona govornika 2004).

Nemački je treći jezik po broju onih koji ga uče u školama, drugi po broju onih koji ga uče u Evropi, i treći u SAD (posle španskog i francuskog).

deutsch3

Nemački je jedan od zvaničnih jezika Evropske unije, gde je treći jezik po broju onih koji ga uče (odmah posle francuskog).

 

Govori se u Nemačkoj, Austriji, Lihtenštajnu, u dve trećine Švajcarske, u dve trećine provincije Južni Tirol u Italiji, istočnim kantonima Belgije i u pograničnim delovima Danske.

 

Iako nemački jezik važi za težak i grub jezik, za početnike ne bi trebalo da bude tako, pod uslovom da počnu da ga uče na pravi način, a najveća greška kod učenja ovog jezika je potenciranje na učenju rodova imenica od prvog časa, savetuju stručnjaci za nemački jezik.

Ono što je neophodno na početku učenja nemačkog jezika jeste učenje korisnih fraza. Za početak naučite da se predstavite, da kažete koliko ste stari, šta ste po zanimanju i odakle ste. Uz to naravno naučite i da postavite pitanja za te odgovore. Nemački jezik ima mnogo zajedničkih stvari sa srpskim i engleskim jezikom, tako da je veoma lako povezati određene reči i konstrukcije rečenica.