Uloga građana u aktivnostima za očuvanje dobrog kvaliteta vazduha

Autor: uzice.rs
13. Oktobar 2021
Uloga građana u aktivnostima za očuvanje dobrog kvaliteta vazduha

U okviru obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije u Svečanoj sali Gradske kuće održana je tribina na temu “Uloga građana u aktivnostima za očuvanje dobrog kvaliteta vazduha”. Kako je tema od izuzetnog značaja za stanovnike grada Užica, a učenici najbolji edukatori, tribina je organizovana za učenike srednjih škola.

Nada Jovičić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, Svetlana Drakul rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Biljana Radović koordinator za energetsku efikasnost i klimatske promene govorile su o značaju aktivnog učešća građana u donošenju odluka na lokalnom nivou, kao i o merema koje su do sada realizovane u cilju očuvanja životne sredine.

Osnovni cilj je kako se moglo čuti tokom tribine, uključivanje građana kroz bolje informisanje  o trenutnim aktivnostima jedinice lokalne samouprave, međusobni dijalog i razmenu iskustava. Jednako važno je i ispitivanje zadovoljstva građana i rad na podizanju svesti o ovoj temi. Generacije koje su sada u školskim klupama treba da budu spremne da se suoče sa rizicima nesavesnog odnosa prema životnoj sredini, da se upoznaju sa aktivnostima na teritoriji grada i postanu svesni značaja lokalne samouprave u rešavanju problema zaštite životne sredine, kao i šta sve grad čini za bolju i zdraviju budućnost generacija koje dolaze.

Prema statističkim podacima 2016.godine na teritoriji Republike Srbije registrovano je blizu 6 500 prevremenih smrti, od čega je 590 smrtnih slučajeva dece do 18 godina zbog lošeg kvaliteta vazduha. Upravo zbog toga ova nedelja je posvećena zaštiti kvaliteta vazduha i klimatskim promenama.

Iako se vodi bitna bitka protiv pandemije Kovid-19, najveća egzistencijalna pretnja čovečanstvu i dalje raste. Klimatske promene predstavljaju jednu od najvažnijih opasnosti za savremeno društvo i imaju direktan i indirektan uticaj na naše zajednice i građane. Odgovor na klimatske promene zahteva trenutne i efikasne mere na svim nivoima upravljanja, pri čemu su lokalne i regionalne vlasti na čelu za smanjenje negativnih uticaja na promenu životne sredine u njihovim zajednicama.

Učešće građana bi trebalo da bude i prvi cilj uključen u proces promene stavova i ponašanja. Podržan naporima građana i usvajanjem ponašanja efekti klimatskih promena će svakako biti manji.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.