USAID i grad Užice edukovali učenike o energetskoj efikasnosti

Autor: uzice.rs
02. Maj 2024
USAID i grad Užice edukovali učenike o energetskoj efikasnosti

Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) “Bolja energija” i grad Užice uspešno su organizovali radionicu za preko dvadeste mladih učenika pod nazivom “Bolja energija, za bolju budućnost!” Tim projekta ‘Bolja energija” već treću godinu za redom uspešno organizuje seriju edukativnih radionica za učenike osmih razreda, sa ciljem podizanja svesti dece o važnosti i značaju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Ove godine, pored učenika osnovnih škola organizuje se i serija radionica za učenike četvtih razreda srednjih škola, a druga po redu takva radionica je održana danas u u gradu Užicu,gde je prisustvovalo preko 20 učenika završnih razreda koji su ovim putem postali budući edukatori na temu energetske efikasnosti.

Ovim putem, svaka škola je delegirala po dva učenika iz jednog odeljenja četvrtog razreda koji su prošli jednodnevnu edukaciju, tokom koje su obučeni o značaju, mogućnostima i koristima sprovođenja mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama i porodičnim kućama.

Cilj radionica  je da se ojačaju kapaciteti mladih, koji će nakon obuke biti u mogućnosti da svoja saznanja o ovoj značajnoj temi prenesu na svoje vršnjake, roditelje i širu zajednicu, a sami postanu edukatori i šire informacije o ovoj bitnoj temi.

Sanja Tolo, kordinatorka USAID-ovog projekta „Bolja energija“ za edukaciju mladih izjavila je povodom radionice u Užicu:

“Velika mi je čast i zadovoljdtsvo što smo danas u gradu Užicu i što održavamo drugu po redu radionicu za buduće edukatore o energetskoj efikasnosti, koji će zatim nastaviti rada sa decom i mladima, sa ciljem podizanja svesti o važnosti i značanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, gde USAID-ov projekat „Bolja energija planira da u ovoj godini organizuje radionice za učenike četvrtih razreda srednjih škola.” Izjavila je Sanja Tolo, kordinator projekta za mlade USAID-og projekta “Bolja energija”

 Program je koncipiran da na način da partneri gradovi/opštine delegiraju učenike srednjih škola koji će postati budući edukatori.

Ratko Trmčić član Gradskog veća za obrazobanje istakao je da ovaj ciklus radionica predstavlja nastavak veoma uspešne sardnje grada Užica I projekta „Bolja energija“.

„Još 20 učenika steći će neophodna znanja o značaju nergetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koja će kasnije prenositi svojim vršnjacima, ali i čanovima svojih porodica. Jačanjem kapaciteta mladih podižemo svest celokupne društvene zajdnice o ovoj važnoj temi“, naglasio je Trmčić.

 Treba istaći da, USAID-ov projekat  „Bolja energija“ već treću godinu zaredom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje građane, već i da kroz realizaciju pilot projekata uspostavi modele unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji. U okviru ovih aktivnosti,  u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, kao i građanima intenzivno se radi na  uspostavljanju i usvajanju mehanizama finansiranja  energetske efikasnosti, kao i edukaciji omladine i građana o ovoj bitnoj temi.

Fotografije korišćene u tekstu preuzete sa www.uzice.rs