Usvojena nova lista inovativnih lekova

Autor: rts.rs
26. Maj 2022
Usvojena nova lista inovativnih lekova

Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio je novu listu lekova na koju je stavljeno 26 inovativnih medikamenata. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić je za RTS rekla da su to najsavremeniji lekovi za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C, multiple skleroze. Istakla je da je novu listu usvojio RFZO, kao i da će najsavremenija terapija biti dostupna od kraja maja zajedno sa novom devetovalentnom vakcinom protiv HPV virusa koja će se o trošku države obezbeđivati za decu uzrasta od devet i više godina.

Sanja Radojević Škodrić je, gostujući nedavno u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da je nova lista do sada najveće finansijsko ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi – 53 miliona evra. Na toj listi se nalazi najsavremenija terapija kako za maligne, tako i za nemaligne bolesti.

“Od malignih bolesti savremena terapija je stavljena za karcinom bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju”, kaže Radojević Škodrićeva.

Takođe, na listu je stavljena savremena terapija za mnoge nemaligne bolesti – dijabetes, multiplu sklerozu, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i hemofiliju.

Svim devojčicama i dečacima starijima od devet godina biće dostupna HPV vakcina koja štiti od humanog papiloma virusa koji može dovesti do raka grlića materice, saopštio je RFZO.

Navela je da je listu usvojio Republički fond za zdravstveno osiguranje i da preostaje da je usvoji Vlade Srbije i da se sprovede postupak nabavke.

“Tako da će se ovi lekovi naći u bolnicama, odnosno apotekama, za dijabetes i srčanu insuficijenciju pošto se lekovi izdaju na recept podizaće pacijenti u apotekama, a ostale terapije u bolnicama, jer tamo jedino mogu da prime, a lekovi će biti dostupni od kraja maju”, naglasila je direktorka RFZO.

Dodala je da će pacijenti lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju podizati bez učešća i da će ta terapija u potpunosti biti o trošku države.

Na pitanje koliko će pacijenata koji boluju od malignih bolesti dobiti inovativnu terapiju, Radojević Škodrićeva kaže da će je dobiti svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume struke.

“Terapija se prima u bolnicama, savremena terapija je dostupna još od 2017. godine, ali sada su uvedena dodatna tri leka tako da će i pacijenti koji do sada nisu mogli da dobiju savremenu terapiju moći da je dobiju”, ističe ona.

Ukazala je da je time zaokruženo lečenje za te tipove karcinoma, i prva i druga linija terapije.

“Prvu liniju terapije pacijenti dobijaju u ranoj fazi bolesti, a druga linija se dobija kada je bolest uznapredovala. Kada imate savremenu terapiju u ranim fazama bolesti, to u mnogim slučajevima znači stopostotno izlečenje. Cilj ove inovativne terapije je upravo da se maligne bolesti pretvore u hronične, a savremene terapije kod hroničnih bolesti da dovedu do izlečenja”, objasnila je Radojević Škodrićeva.

Prekretnica u lečenju dijabetesa

U Srbiji sa dijabetesom živi oko 750.000 ljudi, a Radojević Škodrićeva kaže da je ova savremena terapija prekretnica u njihovom lečenju.

“Do sada smo imali savremenu terpaju za dijabetes, ali sada su uvedena nova četiri leka od kojih su dva oralni antidijabetici u obliku tablete i dva supkutana”, navela je ona i naglasila da ovim novim lekovima dolazi do sprečavanja komplikacija pre svega kardiovaskularnih i bubrežnih kod pacijenta koji boluju od dijabetesa.

“Znamo da je dijabetes hronično oboljenje kod koga dolazi do teških komplikacija i one su uzrok smrti. U slučaju primene ovih terapija te komplikacije se usporavaju, a u nekim slučajevima kada se na vreme daju čak može da dođe do potpunog gubitka tih komplikacija”, ukazala je Radojević Škodrićeva.

“Sada su svi tipovi multiple skleroze pokriveni savremenom terapijom”

Novu terapiju dobijaju i pacijenti sa multiplom sklerozom, a Radojević Škodrićeva ističe da je inovativna terapija za te pacijente uvedena 2020. godine

“Međutim, postoji jedna grupa pacijenata sa takozvanom sa aktivnom, progresivnom, sekundarnom multiplom sklerozom za koje nije uopšte postojala terapija. Lek je registrovan tek 2020. godine i sada ta grupa pacijenata dobija lek”, navela je ona.

Ističe da su invativni lekovi 2020. godine uvedeni za veliku grupu pacijenata, ali da nisu svi pokriveni. “Sada ovom listom su svi tipovi multiple skeloze pokriveni savremenom terapijom”, dodaje ona.

I pacijenti sa početnom fazom hepatitisa C dobijaju terapiju
Kada je reč o hepatitisu C, inovativna terapija uvedena je 2018. godine za oko 50 odsto pacijenata.

“Sada je proširena indikacija tako da svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume dobiće ovu terapiju. Do sada su je dobijali uglavnom pacijenti koji imaju razvijenu fazu bolesti, kod kojih je došlo do ciroze, a sada će i oni sa početnom fazom, što znači da kod njih dolazi do izlečenja”, navela je Radojević Škodrićeva.

Pored toga, i dva leka koja su bila na listi za lečenje hepatitisa C, sada su zamenjena najnovijom agenetskom terapijom.

Najnovija HPV vakcina od maja
Naglasila je da su uspeli da nabave najnoviju HPV vakcinu, koja će biti dostupna od maja.

“HPV vakcina koja je uvedena za dečake i devojčice od devete godine, uspeli smo da nabavimo najnoviju devetovaletnu vakcinu”, rekla je Radojević Škodrićeva.

“U 19 zemalja se daje samo devojčicama, u 13 samo dečacima. Međutim, mi smo uveli i za dečake i za devojčice, jer je poznato da su muškarci pre prenosioci, a da žene češće obolevaju”, zaključila je Radojević Škodrićeva.