Užice i Čajetina dobitnici EU PRO sredstava

27. Septembar 2018
Užice i Čajetina dobitnici EU PRO sredstava

Kroz EU PRO- Programe podrške Evropske unije razvoju opština, grad Užice je za  izradu plana detaljne regulacije za lokaciju Stari grad obezbedio 15 500 evra, dok plan detaljne regulacije za područje kružnog toka Tić polje na Zlatiboru biti finansiran sa 10 476 evra.

maketa Stari grad

Iz gradskog budžeta Užice će izdvojiti dodatnih 29 900 evra za pomenuti projekat, dok će budžetskim sredstvima Čajetine projekat ove lokalne samouprave biti finansiran sa svega 1 164 evra, navodi se u odluci o finansiranju ukupno 19 projekata na području čitave Srbije kroz EU PRO.

Ukupna vrednost svih projekata je 347 790 evra, od čega je doprinos EU PRO 255 274 evra.

 

most Stari grad

U opisu projekta koji je odobren za Užice navodi se da će se izradom plana detaljne regulacije doprineti revitalizaciji, zaštiti, predstavljanju i ekonomskoj valorizaciji ovog kulturnog nasleđa, koje će se istovremeno povezati sa drugim značajnim lokalitetima kao što su stara hidroelektrana, kanjon reke Đetinje i obližnje turističke lokacije (Mokra Gora, Tara, Zlatibor). Tako će se doprineti unapređenju turističke p ponude Zlatiborskog regiona i privući investicije u ovoj oblasti.

zlatibor-1

 

Projekat opštine Čajetina obrazložen je da će se izradom plana detaljne regulacije za područje kružnog toka Tić Polje, Zlatibor, stvoriti preduslovi za policentrični razvoj planine Zlatibor i poboljšaće se pristup turističkim lokacijama. To treba da doprinese povećanju nivoa ekonomskih aktivnosti, a odgovoriće se i na potrebe sve većeg broja potencijalnih investitora.

Treba istaći da je od ukupno 19 odobrenih projekata, sedam sa područja Šumadije i Zapadne Srbije, dok je ostatak iz južnog i istočnog dela naše zemlje. Najveći broj projekata (9) odnosi se na poboljšanje uslova javne infrastrukture u industrijskim, proizvodnim i komercijalnim zonama. Šest podržanih projekata uticaće na stvaranje uslova za razvoj turističkih područja, dok će četiri projekta valorizovati zaštićena prirodna i kulturna dobra.

Inače, Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2018. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra. Program je usmeren na tri ključna rezultata – unapređenje konkurentnosti preduzeća, poboljšanje poslovnog okruženja i jačanje socijalne kohezije.