Užice dobitnik zahvalnice nemačkog GIZ-a

Autor: uzice.rs
28. Oktobar 2021
Užice dobitnik zahvalnice nemačkog GIZ-a

Grad Užice je dobitnik zahvalnice Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ za uložene napore tokom pandemije korona virusa i zalaganje za unapređenje sistema socijalne zaštite. Zahvalnicu je u ime GIZ-a uručio Aleksandar Prica predsednik Upravnog odbora Asocijacije DUGA, i koordinator dva programa GIZ-a.

Na ovom priznanju zahvalio se Slobodan Grbić član Gradskog veća uz napomenu da je grad u prethodnom periodu imao izuzetno dobru saradnju sa nemačkim GIZ-om.

“Ne možemo da zaboravimo na podršku GIZ-a u pravom trenutku , a u vidu ogromne količine rukavica, zaštitne opreme, vizira, digitalnih toplomera, alkohola za ljude koji rade u Domu za stara lica na Zabučju, Centru za socijalni rad, Gradskom centru za pružanje usluge socijalne zaštite. U tom periodu je  bilo teško doći do određenih sredstava, na čemu se ovom prilikom zaista zahvaljujem. Naglasiću da smo i nakon toga kroz razne projekte imali saradnju sa GIZ-om, koja se vezuje pre svega za povećanje kompetencija stručnih radnika kada su u pitanju usluge socijalne zaštite, digitalne kompetencije, kulturne kompetenicije iz oblasti socijalne zaštite. Pored novih saznanja koje im svakodnevno koriste u daljem radu imali su prilike da kroz te obuke dobiju jako važne bodove za njihove licence”.

GIZ je podršku pružio i u realizaciji nove usluge socijalne zaštite za osetljive grupe, koja je aneksom ugovora produžena do 2023. godine. Grbić je izrazio nadu i da će dugogodišnja saradnja biti nastavljena uz što manji broj korisnika, ali što veću razmenu iskustava i proširenje postojećih usluga.

Aleksandar Prica predsednik Upravnog odbora Asocijacije DUGA i koordinator dva programa GIZ-a istakao je da je Grad Užice zahvalnicu dobio zasluženo.

“GIZ je prepoznao da je Užice pokretač mnogoh inicijativa, to je jako bitno, imamo gradove i opštine koje nisu toliko spremni da sarađuju, iako im se nudi pomoć. Ova zahvalnica se dodeljuje požrtvovanosti u borbi protiv pandemije kovid 19 ali i u posvećenosti, unapređenju sistema socijalne zaštite posebno usluga za osetljive populacije na teritoriji Užica”.

Uz zahvalnost gradu, institucijama i organizacijama civilnog društva koje svaki dan rade sjajne stvari, Prica dodaje da je u toku realizacija dva nova programa.

“Kada je reč o Programu kovid 19 vrlo brzo će se dobiti planovi komunikacije u kriznim situacijama što svaka lokalna samouprava treba da ima, kako bi na vreme znali šta da preduzmemo, koji su to kanali komunikacije, koje su to poruke, da ne bi grešili na samom početku neke krize. Uradili smo analizu rada organizacija civilnog društva, trenutno je na usvajanju, uradili smo 20 uspešnih priča, dve su sa teritorije Užica. GIZ je prepoznao nedostatak psiho-socijalne podrške, kada su profesionalci u pitanju ali i kada su građani u pitanju, a naročito naši volonteri koji su od početka kovid pandemije svakodnevno bili izloženi. Što se tiče drugog programa u oblasti socijalne zaštite, sprovodimo ga takođe u ovkiru 15 jedinica lokalne samouprave, ono što smo već uradili to su treninzi za autrič radnike. Pohvalio bi Centar za socijalni rad Užice i stručne radnike koji su prošli ove obuke”.

GIZ će kako se moglo čuti i dalje podržavati Grad Užice i u oblasti socijalne politike, ali i u borbi protiv kovida.