Užice subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju

Autor: B.Kuzmanovic
10. Jun 2019
Užice subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači koji imaju parcele na teritoriji grada Užice od 17. juna mogu konkurisati za subvencije. Do utroška prvom raspodelom planiranih 15 miliona dinara odobravaće se sredstva po redosledu podnošenja zahteva. Inače, ove godine iz budžeta za podsticajne mere agrarne politike  opredeljeno je ukupno 27 miliona dinara, što je 500 000 dinara manje u odnosu na prošlu godinu. 

Maksimalan iznos koji će biti odobravan je do 250 hiljada dinara, a registrovani proizvođači mogu konkurisati za više subvenicija do tog iznosa. Prvobitno je planirana raspodela 15 miliona dinara, dok će ostatak biti iskorišćen na jesen, kada će se sredstva odobravati za nabavku sadnica voća, rekao je Marko Stevanović, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

Inače, subvencionisana sredstva se odnose na nabavku steonih junica, krava i teladi simentalske rase, umatičenih grla ovnova, ovaca, jagnjadi, jarčeva, koza, jaradi i suprasnih nazimica. Subvenicionisana će biti nabavka muzilica i laktofriza, nabavka opreme za plasteničku proizvodnju, sistema za zalivanje i mreža za zasenjivanje i protivgradnu zaštitu, kao i nabavka poljoprivredne mehanizacije. Sredstva su izvojena i za organsku proizvodnju i sadnice voća.

U odnosu na prethodnu godinu iznos sredstava je umanjen za 500 000 dinara.

Prijem zahteva će početi 17. juna 2019. godine u kancelariji broj 28 Gradske uprave Užice.

Detaljnije o uslovima subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje OVDE.