Užice teži da smanji broj neplivača

30. Jul 2019
Užice teži da smanji broj neplivača

Od periodu od 1. do 14. avgusta na Gradskom bazenu u organizaciji grada Užica, JP „Veliki park“ i Sportskog saveza Užica biće održana besplatna škola plivanja za neplivače. Sa decom i odraslim neplivačima radiće licencirani treneri Plivačkog kluba „Sloboda“ i Plivačkog kluba „Ajkule sa Đetinje“.

Ideja organizatora je da se na ovaj način smanji broj neplivača u Užicu, kao i da se omogući deci i odraslima koji nisu u mogućnosti da idu na more, jezera li bazene, da na Gradskom bazenu besplatno nauče da plivaju.

Prijavljivanje kandidata je u Sportskom savezu Užice, Veliki park bb ili na Gradskom bazenu, kao i na telefon 031/3517-904.

Inače, nedavno su objavljeni rezultati istraživanja koje je sprovelo Udruženje Pobuna Srbija. Na osnovu njihovih pokazatelja, čak 63 odsto mladih do 30 godina u Srbiji ne ume da pliva.  Istraživanje koje je rađeno od 24. juna do 2. jula u 10 gradova Srbije na osnovu anketiranih 2.400 osoba, do 30 godina starosti od kojih je 5 spasilaca, pokazalo je da su mladi u većini slučajeva neplivači.

Kako navodi Pobuna, od spasilaca su dobili potvrdu da su čak i većina posetilaca bazena i kupališta neplivači.

Spasioci navode da kada čuju frazu „Umem da se održavam na vodi“ znaju da se radi o neplivaču koji se zbog toga stidi.

Posmatranjem su utvrdili u da se veći broj ljudi na kupalištima osvežava uz „ivicu bazena“ ili u plićaku ako je reč o jezerima i rekama, navodi Pobuna Srbija.

Mnogi od ispitanih neplivača navodi da dok su bili u osnovnoj ili srednjoj školi nikada nisu probali da nauče da plivaju jer nije bilo škola plivanja ili bazena u njihovom mestu, a 75 odsto neplivača nikada nije bilo na moru.