Užičku srednjovekovnu tvrđavu posetilo više od 1 600 ljudi

Autor: uzice.rs
07. Jul 2022
Užičku srednjovekovnu tvrđavu posetilo više od 1 600 ljudi

Da je Stari grad veoma zanimljiva turistička destinacija potvrđuju i prvi podaci o posećenosti u proteklom periodu. Naime užičku srednjovekovnu tvrđavu je, prema podacima Turističke organizacije Užice u proteklih mesec dana posetilo više od 1 600 ljudi, a sa promenom radnog vremena tokom letnje sezone očekuje se znatno veći broj posetilaca u narednim mesecima.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Dragoljuba Stojadinovića Stari grad koji je decenijama bio prepušten zubu vremena danas predstavlja jedan od simbola našeg grada i svakako veliki turistički adut.On je podsetio da se u rekonstrukciju ušlo pre par godina i da je za to vreme urađeno mnogo, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije preko resornih ministarstava koja su izdvojila oko 45 miliona dinara, američkoj ambasadi koja je opredelila 8 miliona i Gradu koji je iz sopstvenih sredstava finansirao radove vredne 16 miliona dinara.

“Izvršena je konzervacija donjeg, gornjeg i srednjeg grada, a najveći obim radova izveden je na gornjem gradu. Ozidana je kula po uzoru na onu sa početka 18. veka, obnovljena je citadela i austrijski kazamati. Ono što je jako važno je da nismo stali i da nastavljamo sa ulaganjima. Očekujem da će do kraja godine biti urađen vidikovac na srednjem gradu i završen projekat za vodenu kulu. Ipak, ono što će svakako biti najveća atrakcija je most koji će spojiti tvrđavu sa magistralnim putem. Taj most dug oko 105 metara i širok 3 metra sam po sebi biće atrakcija i predstavljaće vezu kojom ćće nadamo se svi turisti koji prođu magistralnim putem stići i do naše tvrđave”.

On je pozvao Užičane ali i sve ostale posetioce da obiđu Stari grad odakle zahvaljujući vidikovcu mogu uživati u panorami celog grada.

Mira Čančarević vodič TO Užice ističe da će posetilaca sigurno biti i više u narednim mesecima tokom letnje sezone.

“Svi posetioci imaju priliku da prošetaju tvrđavom i čuju priču o nastanku tvrđave i svim istorijskim razdobljima koja su usledila. Naravno tu je i panorama grada koja se odavde pruža. Posete mogu biti pojedinačne, porodične i grupne a ono što nas posebno raduje je veliki broj posetilaca iz inostranstva”.

Od subote 9. jula Stari grad će za posetioce biti otvoren u vremenu od 15 do 20 časova, šest dana u nedelji, odnosno radnim danima i vikendom osim utorkom.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs