Vakcinacija trećom (buster) dozom vakcine protiv covid-19 u Užicu

04. Septembar 2021
Vakcinacija trećom (buster) dozom vakcine protiv covid-19 u Užicu

U zajedničkom obaveštenju koje su medijima uputili iz Zavoda za javno zdravlje Užice, Doma zdravlja Užice i Gradskog štab za vanredne situacije Užice navodi se da su prioritetne grupe za vakcinaciju trećom (buster) dozom vakcine protiv COVID-19 osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile. 

Ističe se da se treća doza prvenstveno preporučuje za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

Osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,
Osobe starije od 70 godina,
Osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,
Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,
Putnici u međunarodnom saobraćaju (napomena: odnosi se na osobe vakcinisane u Republici Srbiji),
Nakon isteka šest meseci od revakcinacije, građani iz navedenih prioritetnih kategorija dobiće putem SMS poruke od E-uprave obaveštenje da se, ukoliko to žele, mogu vakcinisati trećom dozom.  Nakon prijema poruke građani se mogu obratiti Kol centru Grada Užica na telefon: 031/513-067 radi zakazivanja termina za vakcinaciju.
Zakazivanje termina moguće je svakog radnog dana u vremenu od 8 do 14 časova i 30 minuta. Termin se može zakazati i za više dana unapred.
Drugi građani koji žele da prime treću dozu vakcine.
Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću (buster) dozu vakcine protiv COVID-19, pri čemu se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao treća (buster) doza.