Vaške u dečijim kolektivima- kako se izboriti?

Autor: Tašana Petrović Specijalista pedijatrije
05. Decembar 2022
Vaške u dečijim kolektivima- kako se izboriti?

Vrtići su svakako mesta koja pogoduju širenju različitih virusnih i bakterijskih infekcija: bliski međusobni kontakti, nedovoljno razvijen imunološki sistem dece toga uzrasta, slabo razvijene higijenske navike, stavljanje igračaka u usta..

Pored navedenih klasičnih infekcija, problem predstavljaju i infekcije izazvane parazitima Pediculosis capitis ili obične vaške.

Vašljivost glave, Pediculosis capitis je sveprisutna parazitska bolest. Može se razmnožavati samo na ljudskom vlasištu i kosi. Obično se javlja u manjim epidemijama u vrtićima i školama. Dijagnoza zaraze postavlja se vizuelnim pregledom dlaka. Odrasla vaška daje svoja jajašca koja se zovu gnjide.

Vaške lako prelaze sa jedne na drugu osobu bliskim kontaktom, kao i preko zajedničkih kapa i češljeva. Podložna su deca oba pola, iako vaške preferiraju gušću kosu pa ih češće nalazimo kod devojčica.

Najčešće gnjide nalazimo iza ušiju i na potiljku, mada se vide po celoj kosi. Najvažnije ih je uhvatiti u ranom stadijumu kad se najlakše tretiraju. Za kontrolu i sprečavanje daljeg prenosa potrebno je praćenje zaražene dece i njihovo izdvajanje iz kolektiva.

Tretman vašaka se sprovodi specijalnim šamponom protiv parazita (vaški).

Za 7 dana se ponavlja postupak pranja a u međuvremenu se svakog dana temeljno proverava kosa i vrši se mehaničko odstranjivanje gnjida.

Uklanjanje gnjida se sprovodi vlažnim iščešljavanjem kose.

Postupak iščešljavanja sprovodi se na vlažnoj kosi uz dodatak balzama za kosu, u vremenu od 15 do 30 minuta, zavisi od dužine kose. Potrebno je koristiti češalj svetle boje, kako bi se jednostavnije uočile gnjide i eventualno odrasle vaši. Iščešljavanje je potrebno ponavljati jednom u dva do tri dana tokom nedelju dana, a zatim ponovo oprati kosu antiparazitskim šamponom. U apotekama se nalaze različiti šamponi na bazi lindanapermetrina.

Važno je samo da se ne češe glava da se ne razviju superinfekcije na koži glave.

Neophodan je tretman glave svih ukućana deteta kod koga su se pojavile vaške, kao i pranje: posteljine, ćebadi, peškira, odeće koja se oblači preko glave, kapa.

U vrtiću se savetuje vezivanje kose u rep, korišćenje samo svojih kapa, češljeva, gumica, trakica za kosu.

Važno je znati da vaške ne predstavljaju nikakav veći zdravstveni rizik, niti treba da budu predmet stigme.

Moguće je da se jave kod bilo kog deteta ali pravilnim tretmanom se vrlo lako očiste i nakon 10 do 14 dana dete može da se vrati u kolektiv.

Ukoliko želite da se konsultujete sa stručnjakom na ovu ili neku drugu temu, preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.