Veliko interesovanje dece za muzičko obrazovanje

28. Septembar 2020
Veliko interesovanje dece za muzičko obrazovanje

Za upis u Muzičku školu “Vojislav Lale Stefanović”u Užicu tradicionalno vlada veliko interesovanje dece, a ove godine najviše zainteresovanih je za klavir i gitaru.  Upisano je ukupno 100 prvaka od kojih je 15 u izdvojenom  odeljenju u Požegi. Prvaci u Muzičkoj školi su  učenici trećeg razreda osnovne škole od kojih je većina pohađala pripremni program. Škola ima ukupno 530 učenika na osnovnom i srednjem obazovanju, od kojih je 45 u srednjoj školi.

Za ovogodišnji upis odziv je bio zadovoljavajući, s obzirom na epidemiološku situacije i uslove  u kojima smo obavili prijemni u jednom terminu, tako da je nešto manji broj nego proteklih godina. Za prijemni ispit u Požegi javio se manji broj učenika jer nismo bili u mogućnosti da radimo promociju škole kao proteklih godina što je i rezultiralo manjim odzivom učenika, istakao je Nebojša Đuričić, direktor Muzičke škole ”Vojislav Lale Stefanović”.

Rad u užičkoj Muzičkoj školi organizovan je na sličan način kao i svim drugim školama, tako da učenici srednje škole  imaju kombinovanu nastavu, dok osnovci na časove instrumenta dolaze u školu. Časove solfeđa i teorije muzike imaju kombinovano i podeljeni su u grupe. Po grupama jedne nedelje idu u školu,  a druge prate onlajn časove. Za 21 učenika roditelji su  zahtevali  kompletnu onlajn nastavu.

Najveće interesovanje deca pokazuju za odseke klavir i gitara. Inače, učenici mogu da se  obrazuju na 12 instrumenata u Užicu i Požegi i to na odseku klavir, violina, viola, violončelo, kontrabas, flauta, klarinet, truba, saksofon, harmonika, gitara i solo pevanje( instrumentalna nastava). Nastava na instrumentima se obavlja direktno zajedno sa nastavnikom, naročito za prvake jer bez “žive” nastave ne mogu da nauče da sviraju instrument, rekao je Đuričić.

U osnovnoj muzičkoj školi kontrabas i solo pevanje su četiri godine, a svi ostali odseci su šest godina.

Protekla školska godina imala je i manji broj takmičanja, ali podsetimo da su pre toga najviše nagrada osvajali učenici koji sviraju klavir i violinu koji su i najbrojniji, kao i ranije flautisti.

Treba istaći da prvaci osnovne škole idu u mlađu pripremnu grupu i imaju jedan čas nedeljno. Oni polažu prijemni, a zatim prelaze u stariju pripremnu grupu i posle završetka ponovo polažu prijemni za upis u prvi razred. Kako navodi Đuričić nije neophodno da dete pohađa pripremnu nastavu da bi polagalo prijemni ispit za upis u Muzičku školu.


Pripremni razred startovao 14.septembra

Učenici pripremnog razreda počeli su sa nastavom od 14. septembra, a roditelji informacije mogu da prate preko sajta škole vezano za grupe i kada deca treba da dođu u školu na nastavu. U Užicu 44 učenika su prijavljena za pripremnu nastavu, a u Požegi desetak učenika. To je teoretska nastava koju deca pohađaju gde uče osnove muzike, kako se peva, čitaju note i to je pripema za ono što će ih očekivati u prvom razredu Muzičke škole.