Vrtić “Duga” u Karanu spreman za prihvat 55 mališana iz Lužničke doline

Autor: uzice.rs
12. Oktobar 2023
Vrtić “Duga” u Karanu spreman za prihvat 55 mališana iz Lužničke doline

U prisustvu ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, minstarke za evropske integracije Tanje Miščević, direktorke Kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikele Telatin i gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević u Karanu je ozvaničen završetak radova na izgradnji prvog seoskog vrtića na teritoriji grada Užica. Korisnike, 55 mališana iz lužničke doline vrtić “Duga” primiće narednih dana, po završetku procedure za upotrebnu dozvolu.

“Za sve nas ovde okupljene ovo je veliki dan, jer je završen jedan važan posao, vredan 430 hiljada dolara”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, izrazivši zahvalnost partnerima iz EU PRO plus programa, ambasadoru EU u Srbiji, Ministarstvu za Evropske integracije i ministarki Tanji Miščević kao i kancelariji UNOPS-a u Srbiji na finansijskoj podršci, ali i na tome što su ispunili obećanje i došli u Karan da obiđu objekat vrtića i uvere se da je sve urađeno onako kako je to projektom i bilo predviđeno.

“Radujemo se dakle završetku ovog objekta, ali i novim radovima. Gotovo 17 miliona dinara izdvojili smo iz budžeta grada za adaptaciju prostora za vrtić u Kremnima i ti radovi uveliko su u toku. Planiramo da radove otpočnemo i u Zlakusi, ali i u ostalim užičkim selima, u kojima za otvaranjem vrtića postoji potreba. Do kraja godine završićemo gradnju novog vrtića na Carini, a naredne krećemo u unutrašnje radove i opremanje. Obećali smo građanima Užica da će svako dete imati svoje mesto u vrtiću i to je obećanje koje ćemo ispuniti, sigurni da ćemo kao i do sada imati podršku Evropske unije i Vlade Republike Srbije u realizaciji za naše sugrađane ovih važnih projekata i investicija”, zaključila je gradonačelnica.

Jednako zadovoljna urađenim je i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević

“Verujete mi zaista se lepo osećam posebno kada je u pitanju ovakav povod. Moram priznati da sam bila skeptična prema izvođačima radova da li će sve stići, ali se izvinjavam i pohvaljujem odličan kvalitet radova. Jako veliki prostor koji je zgodan, ne samo za boravak, već i za učenje i rad, plus dvorište koje će biti završeno. Znamo da je grad užice mnogo uložio u škole i obdaništa i želimo da pomognemo, pa ćemo u saradnji sa našim partnerima iz EU sigurno pomoći i u opremanju novog objekta na Carini.”

Prema rečima ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea upravo ovaj objekat dokaz je izuzetno dobre saradnje, koja za rezultat ima dobrobit dece i lokalnog stanovništva.

“Imamo veoma dugo partnerstvo sa Užicem, sa kojim smo realizovali brojne projekte kroz ovaj projekat i druge programe prekogranične saradnje. Samo kroz EU PRO plus obezbedili smo više od milion evra zajedno sa gradom da se realizuju najrazličitiji projekti iz oblasti zdravstva, kulture orazovanja. Zaista sam ponosan na partnerstvo koje imamo sa gradom i očekujem nastavak saradnje zarad boljeg života građana”.

Ipak najzadovoljniji urađenim su meštani i roditelji. Budimir Ćatić otac dece, koja će kroz desetak dana krenuti u ovaj vrtić izrazioje zahvalnost svima koji su učestvovali.

“Želimo da se zahvalimo najpre gradonačelnici, koja je prepoznala potrebu za vrtićem u Lužničkoj dolini i na sam pomen vrtića odreagovala, takođe EU je pomogla i kao roditelj iznenađen sam brzinom radova. Ovaj vrtić znači nam mnogo jer smo zaposleni, naročito tokom leta i sezone poljoprivrednih radova, znači nam i zbog dece i njihove socijalizacije i normalno zato što će imati iste uslove kao i deca u gradu”.

Vrtić “Duga”, prvi seoski vrtić na teritoriji grada Užica, počeće sa radom za desetak dana kada se završi neophodna procedura oko upotrebne dozvole. Prema rečima direktorke Predškolske ustanove Užice Veselinke Jovanović, za sada su u ustanovu stigla 44 zahteva i roditelji će tokom naredne sedmice biti pozvani da potpišu ugovore.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs