Zanimanja budućnosti

14. Jul 2016
Zanimanja budućnosti

Poslovi budućnosti, odnosno perspektivne industrije treba posmatrati kao voz u čiji vagon treba uskočiti što pre, jer ako dugo razmišljate on vas neće čekati. Dakle, ovakvi poslovi hvataju se “u letu”, a ne može baš svako da vidi gde se kriju potencijali.

Sajt Inc.com napravio je listu najperspektivnijih oblasti, gde je najbolje ulagati, započeti biznis ili jednostavno zaposliti se.

1. Proizvodnja dronova jer u porastu, a njihova komercijalna upotreba je široka – od naučnih istraživanja, nadzora, dostave… Ako FAA (Federalna Avijatičarska Administracija) završi propise ove godine kao što se očekuje, ovu industriju više ništa ne može da zaustavi u napredovanju. 

Ove godine Kini će biti potrebno bar 10.000 pilota dronova sa licencom, a sada ih ima samo 1.000, pa se u toj zemlji otvara sve veći broj škola u kojima se učenici za posao budućnosti obučavaju na džojsticima I virtuelnim helikopterima. Vlasti u Kini počinju da postavljaju pravila o tome kuda dronovi mogu da lete i insistiraju da piloti imaju licencu kako bi se osigurala bezbednost. Inače, dronovi imaju važnu ulogu u nizu industrija kao što su poljoprivreda, logistika, filmska produkcija i očuvanje reda i mira.

2. Virtuelna Realnost je izgleda konačno uzela maha, pogotovo VR tehnologija. Potrošači očekuju da kupe nekoliko miliona VR slušalica ili “naočara” u 2016. godini, a stručnjaci se slažu da će ovo biti godina kada će se ovaj sektor probiti. Mnogi prognoziraju da će upravo ova godina biti godina virtuelne realnosti.

3. Mašina za učenje na osnovu Veštačke Inteligencije i druge forme. Veštačka inteligencija imaće ogroman uticaj na različite industrije. Na primer, automobili koji će sami moći da upravljaju, da se uparkiravaju itd. Veći deo aktivnosti koji se tiče VI fokusiran je automatizovanje procesa prikupljanja informacija potrebnih za poslovanje.

4. Analiza hrane i tehnologija hrane mogu da budu startupi budućnosti koji pripremu ili distribuciju hrane rade efikasnije i profitabilnije. Analiza hrane, segment je u nastajanju, a odnosi se na kompanije koje razvijaju proizvode za pametne kuhinje ili uređaje koji pomažu u upravljanju svega što se tiče hrane.

5. Softver za skeniranje biometrijskih podataka– razvoj proučavanja iz otisaka prstiju, očiju i softver za skeniranje lica ubrzava se kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Pogledajte industrije kao što su zdravstvo i izgradnja, kojima je preko potrebna inovativna tehnologija koja bi potvrđivala nečiji identitet.

6. Softver za utvrđivanje prevara– Potražnja je velika. Što zbog lažnih internet transakcija, što zbog krađa na internetu… Postoje neverovatno sofisticirani kriminalci koji idu korak ispred tehnologija, a upravo ovi softveri bi trebalo da idu korak ispred njih.

7. Kompanije za korporativni wellness jesu one koje omogućavaju zdravstvene programe na radnom mestu. Zašto? Poslodavci traže načine da smanje troškove zdravstvene zaštite koja je sada viša nego ikada.


8. 
Održivost građevinskih materijala– Građevinski materijali napravljeni su od obnovljivih izvora i smanjuju zagađenost kao i otpad. Sve je veća zainteresovanost potrošača za energetsku efikasnot proizvoda, što dalje podstiče ovaj