Zaštita dece od nasilja- nacionalno pitanje broj jedan

Autor: B.Kuzmanović
11. Decembar 2019
Zaštita dece od nasilja- nacionalno pitanje broj jedan

Užice je treći grad posle Beograda i Novog Sada u kome je održana javna rasprava o Predlogu strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja za period od 2020-2023.godine sa dvogodišnjim akcionim planom. Iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja ističu da građani, nevladine organizacije, akademska zajednica i ostali koji su posvećeni ovoj temi do 19. decembra kada se zatvara proces javne rasprave mogu poslati svoje sugestije, primedbe i predloge na sajt Ministarstva. Strategiju su uz podršku UNICEF-a  radili najkompetentniji stručnjaci u zemlji.

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja tvrdi da je pitanje dece i njihove zaštite od nasilja nacionalno pitanje broj jedan. Ona je dodala da je važno da deca u Srbiji budu bezbedna, zdrava, da imaju srećno detinjstvo i da se unapređuje pitanje dečje zaštite i položaja dece, ističući da je formiran i ministarski tim koji se bavi vršnjačkim nasiljem.

Pitanje zaštite dece od nasilja je nacionalno pitanje od najveće važnosti, pa je formiran i ministarski tim koji će se baviti vršnjačkim nasiljem ,izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Stana Božović na Javnoj  raspravi o Predlogu strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine sa dvogodišnjim akcionim planom,održanoj u Užicu.

Srbija je među prvih 10 zemalja koja je potpisala Istanbulsku konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv nasilja u porodici, a od 2017.godine imamo zakon koji je ohrabrio mnoge da prijave nasilje.  Nasilje je društveni problem i ne možemo se izboriti ako nismo svi uključeni, zaključila je Božović.

Kada je u pitanju socijalna zaštita Užice je jedan od lidera u regionu i grad raspolaže  relevantnim ustanovama koje se bave tim problemom, naglasio je Ivan Stanisavljević, pomoćnik gradonačelnika Užica.

Govoreći o nedavnom protestu prosvetnih radnika Stanisavljević je za sutra najavio sastanak sa predstavnicima škola, policije, tužilaštva i lokalne samouprave kako bi se preduzli neophodni koraci u prevazilaženju problema prosvetnih radnika.