Zatvorena železnička stanica Topčider

Autor: bizlife.rs
30. Septembar 2021
Zatvorena železnička stanica Topčider

Železnička stanica Topčider prestaće sa radom od 1. oktobra, a vozovi za Bar i Niš polaziće iz stanice Beograd Centar, saopštavaju iz preduzeća Srbija voz. Međunarodni večernji voz koji saobraća na relaciji Topčider – Bar – Topčider, polaziće iz Beograd Centra u 21:10 časova, a večernji voz koji iz Bara polazi u 19:00 časova dolaziće u Beograd Centar u 6:15 časova.

U sastavu međunarodnog voza “Lovćen” od 30. septembra neće biti kola za prevoz praćenih automobila, navodi se u saopštenju.

Vozovi iz unutrašnjeg saobraćaja koji saobraćaju na relaciji Niš – Topčider – Niš polaziće i dolaziti takođe na stanicu Beograd Centar.

Voz koji iz Niša polazi u 03:10 časova, dolaziće u stanicu Beograd Centar u 08:22 časova, a voz iz Beograd Centra za Niš polaziće u 15:12 časova, navodi Srbija voz.

Inače, kao železnička stanica Topčider se prvi put pominje juna 1881. godine kada je kralj Milan svečano oglasio početak prve srpske pruge koja će spajati tadašnji najseverniji i najjužniji srpski grad – Beograd i Niš.

Prvi voz koji je protutnjao kroz stanicu “Topčider” bio je voz sa kraljevskom porodicom Obrenović, 7. maja 1884. godine na dan svečanog otvaranja pruge Beograd – Niš.