“Zlatarfest” pravo mesto na dobroj visini

26. Jul 2017
“Zlatarfest” pravo mesto na dobroj visini

“Zlatarfest“ koji se ove godine održava od četvrtka 27. do nedelje, 30. jula je manifestacija ustanovljena pre četiri godine sa ciljem da na jednom mestu, u isto vreme, krajem jula predstavi sve turističke i privredne potencijale Nove Varoši i Zlatara.

"Zlatarfest 2017" počinje u četvrtak, 27. jula

“Zlatarfest 2017” počinje u četvrtak, 27. jula

Ovom smotrom objedinjene su Sirijada, Regata, Zlatne ruke Zlatara i Dani meda, Sabor pevanja izvika, koji su se do tada održavali zasebno, i u različitom vremenskom periodu.

Stanovnici gradića pod Zlatarom, ali i njihovi gosti turisti, u tom periodu, uz krišku sira, koji je jedan od proizvoda kojima se ovaj kraj najviše diči, ali i čašicu rakije iz lampeka nekog od lokalnih domaćina, mogu uživati u različitim događajima koji promovišu kulturu, tradiciju, privredu i turističku ponudu Nove Varoši.

Drugog dana "Zlatarfest-a" posetioce očekuje najbogatiji kulturno- zabavni program

Drugog dana “Zlatarfest-a” posetioce očekuje najbogatiji kulturno- zabavni program

U okviru „Zlatarfesta“, održavaju se pozorišne predstave, izložbe, tribine, sportski turniri, splavarenje Uvačkim jezerom… a jedno od centralnih dešavanja su i muzički koncerti na Trgu vojvode Petra Bojovića.

Sve veći broj posetilaca koji se okuplja na padinama Zlatara u julu, opravdava slogan manifestacije „Na pravom mestu – na dobroj visini“.

Sirijada će se ovog leta vratiti u Božetiće, a od Zavoda za zaštitu prirode pokušaćemo da dobijemo saglasnost da bismo regatu vratili na Radoinjsko jezero gde je i osnovana – kaže Rosa Jakovljević, direktorka TSC „Zlatar“.

"Crvena jabuka" upotpuniće muzički program "Zlatarfest-a" očekuju organizatori

“Crvena jabuka” upotpuniće muzički program “Zlatarfest-a” očekuju organizatori

Kao i svake godine, za lokalno stanovništvo najzanimljiviji je izbor muzičkih zvezda koje će nastupati na Trgu Petra Bojovića.

Prve večeri nastupiće Ana Kokić i Željko Šašić, dok je petak veče rezervisan za Marinko Rokvić i Dušicu Ivanović.

Kruna „Zlatarfesta“ biće poslednje, rok veče, a goste iz Nove Varoši i okolnih gradova zabavljaće grupa „Crvena jabuka“.

Sportska takmičenja i Livadafest obeležiće nedelju, poslednji dan "Zlatrfest-a 2017."

Sportska takmičenja i Livadafest obeležiće nedelju, poslednji dan “Zlatrfest-a 2017.”

U okviru „Zlatarfesta“ biće organizovano i takmičenje u pripremanju zlatarske čorbe, a za najbolje majstore kotlića obezbeđene su novčane nagrade u iznosu od 12.000 dinara. Druga po redu kulinarska manifestacija održaće se u u petak 28.jula na Zlataru (u neposrednoj blizini hotela “Panorama”).

Propozicije takmičenja nalažu da na smotri najboljih čorbara mogu učestvovati pojedinci ili ekipe. Oni će specijalitete pripremati po svom receptu, zabranjeno je dodavanje gotovih čorbi i supa, a ocenjivanje jela četvoročlani stručni žiri obaviće isključivo u disciplini spremanja prijavljene vrste variva. Kriterijumi za bodovanje su ukus, gustina i boja, kao i opšti izgled čorbe.

Nakon proglašenja pobednika gosti manifestacije moći će da degustiraju takmičarske čorbe, kao i zlatarski sir i pitu od heljde.

Sama priprema izabrane čorbe zvanično startuje paljenjem vatre u 11 sati, a. predviđeno vreme za pripremu kotlića je 180 minuta.

Inače, ova manifestacija je ustanovljena prošle godine sa ciljem da se letnji festivalski dani upotpune i sadržajima kojima se promovišu gurmanski specijaliteti novovaroškog kraja. Ideja je bila da se najbolja zlatarska čorba sa ovog takmičenja , spravljena od gljiva, teletine, ribe, povrća i drugih vrsta namirnica sa ovog područja, uvrsti u jelovnik ugostiteljskih objekata na Zlataru, ali inicijativa organizatora nije zaživela u praksi.

livadafest-2017-259614_6107

U organizaciji Sportskog saveza Nova Varoš , OKK „Zlatar“ i TSC a pod pokroviteljstvom opštine Nova Varoš u nedelju 30. jula od 10 h na Trgu Petra Bojovića održaće se treći memorijalni turnir „Branko Grbić“.

Turnir se održava u okviru sportskih dana Zlatarfesta.

Takmičenje se održava isključivo u muškoj seniorskoj konkurenciji. Pobednik turnira stiče pravo nastupa na velikom finalu Srbije 19. avgusta na Trgu Republike, Beograd.

Kotizacija po ekipi iznosi 4000 dinara.

Prijave se mogu izvršiti do 29. jula do 14h kod Dušanke Ćirković – 0601603201 ili na mail sportskisaveznv@gmail.com.

Ovogodišnji Zlatarfest obogatiće i drugi po redu Kup Zlatara u Sportskom obaranju ruke. Takmičenje počinje 29. jula u 17h ispred Doma kulture “Jovan Tomić”. Organizator je obezbedio vredne nagrade za najbolje koji će se takmičiti u šest kategorija, prijave se mogu izvršiti do 28. jula do 14h na telefon 0612933992.