Promocija tradicije i potencijala

26. Jul 2016
Promocija tradicije i potencijala

Četvrti po redu „Zlatarfest“, koji iz godine u godinu beleži sve veći broj posetilaca ove godine biće održan od 28. do 31. jula. „Zlatarfest“ će i ove godine objediniti niz tradicionalnih mini-manifestacija koje promovišu privredne i turističke potencijale opštine Nova Varoš.

Manifestacija će zvanično početi u četvrtak, 28. jula od 17 časovaetno sajmom domaćih proizvoda, defileom i smotrom folklora. Za 21 sat i 15 minuta zakazano je svećano otvaranje uz vatromet na glavnoj bini na Trgu, nakon čega će uslediti koncert Kikija Lesandrića i Pilota.

U petak, 29. jula od 13 časova Hotel „Panorama“ na Zlataru biće domaćin naučnog skupa na temu „Održivi razvoj opštine Nova Varoš“.

Na istom mestu od 15 časova počeće takmičenje u pripremanju Zlatarske čorbe, zlatarskog sira i heljdopite. Polufinalni i finalni mečevi turnira u malom fudbalu biće odigrani od 16 i 30 na sporstkim terenima na Zebinovcu, a šesti sabor u pevanju izvika biće od 17 sati na maloj bini kod Doma kulture. Proglašenje pobednika svih takmičenja je od 20 sati na glavnoj bini, gde će u muzičkom nastavku večeri nastupiti Žarko Popović- Žare, Nikola Nikolić- Džoni i Nataša Bekvalac.

Splavarenje Zlatarskim jezerom planirano je za subotu, 30. jul od 10 časova, 

a prvi kup Zlatara u obaranju ruke od 17 časova na maloj bini pored Doma kulture. U večernjem muzičkom delu programa u subotu će nastupiti Etno grupa Trag, Miloš Radovanović i Ministarke.

Poslednji dan manifstacije u nedelju, 31. jula počeće turnirom u uličnom basketu na Gradskom trgu, a u okviru Livada festa u Borju (padine Murtenice)biće održano takmičenje u tradicionalnom načinu košenja planinskih livada, zatim u košenju trimerom, ručnom tesanju trupaca, pretrčavanju brvom preko jezerceta. Na istoj loakciji biće održana i trka planisnkih konja i izabrana Mis livade.

Tradicionalni „Zlatarfest“ završiće se nastupom plesnih grupa „Atraktiv“ i „Uhvati ritam“ na maloj bini pored Doma kulture i zvucima Varoških tamburaša od 21 sat i 15 minuta.

Organizatori „Zlatarfesta“ su Turističko- sportski centar „Zlatar“ i opština Nova Varoš. Pored planiranih događaja organizatori poseticoma preporučuju da tokom „Zlatarfesta“ u vremenu od 17 do 21 sat posete i Zavičajni muzej u Novoj Varoši i galeriju „Kvadratura kruga“.

Treba istaći da Zavičajni muzej u Novoj Varoši čuva Strojimirov pečat, Milutinovu povelju i druge vredne dokumente, a kompletna Muzejska zbirka koja ima 240 eksponata i samo tri replike originala prati vreme od neolita do kraja Prvog svetskog rata i rasporedjena je u 4 odeljenja: arheološko, etnoločko, istorijsko odeljenje i odeljenje istorije umetnosti.