Narodni a ne partijski

27. Maj 2016
Narodni a ne partijski

Užice je posle Niša i Novog Pazara, treći grad u Srbiji, u kome su građani do sada sa 15 000 potpisa podržali inicijativu „Biram koga biram“. Inicijativu koja će biti nastavljena u Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Kikindi, Zaječaru i Pirotu pokrenula je mreža udruženja iz 12 gradova Srbije okupljenih oko Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Foto--URP

Foto–URP

Tokom kampanje ativisti razgovaraju sa građanima važnosti „narodnih, a ne partijskih poslanika“. Krajnji cilj jeste da kroz promene izbornog sistema građani znaju koga biraju i da opštine, gadovi i regioni, u republičkom parlamentu budu ravnopravno zastupljeni u odnosu na broj stanovnika. Od poslanika se očekuje dogovornost prema građanima, a ne prema partijama koje ih postavljaju. Potrebno je da postoje mehanizmi odgovornosti kao i da bude ravnomerna zastupljenost polova i manjina u Skupštini, smatra Jovana Strahinić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Ona navodi da će u budućem sastavu republičkog parlemnta sedeti čak 105 poslanika iz Beograda dok su poslanici iz ostalih delova Srbije nedovoljno zastupljeni.

Foto--URP

Foto–URP

Ona tvrdi da inicijativa „Biram koga biram“ ne osporava proporcionalan izborni sistemu, ali da se u njemu poslanici biraju imenom i prezimenom, jer je Srbija jedna izborna jedinica i predviđa se glasanje za liste partija, a ne direktno za poslanike.

Foto--URP

Foto–URP

Treba istaći da je osim organizacija civilnog društva iz 12 gradova u Srbiji inicijativa “Biram koga biram” podržana i od pojedinih profesora izbornog prava i poslanika koji dele ove vrednosti. U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju dodaju da je jedno kandidovanje od strane partija, dok su drugo glasovi građana i da poslanik samo građanima treba da polaže račune. Kao primer dobre prakse navedena je podrška Miliji Miletiću iz Svrljiga poljoprivredniku koji je u svojoj opštini dobio 70 odsto glasova svojih sugrađana, jer on kao čovek sa terena zna šta je njegovom kraju najpotrebnije i za donošenje kojih zakona u parlamentu je važno da se bori.