Energetska efikasnost daje rezultate

19. Mart 2018
Energetska efikasnost daje rezultate

Po prvi put ove godine vlasnici stanova u stambenim zgradama koje nemaju tehničke mogućnosti za priključenje na gradski toplovod moći će da konkurišu za nabavku kotlova za gas. Za ovu meru energetske efikasnost opredeljeno je million od ukupno 9,7 miliona dinara sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, istakla je Dunja Đenić, gradska većnica za zaštitu životne sredine. 

poziraju

Na konkursu koji traje do 19. aprila vlasnici kuća podnose zahteve za sufinansiranje nabavke kotlova na pelet i kotlova na gas, zatim materijala za izolaciju spoljnih zidova objekta i za nabavku nove stolarije. Za sve mere energetske efikasnosti sufinansira se polovina od ukupnog iznosa nabavke.

Pravo učešća na konkursu imaju vlasnici porodičnih stambenih objekata izgrađenih na u prvoj, drugoj ili trećoj gradskoj stambenoj zoni (prema rešenju za porez)  i vlasnici stanova u stambenim zgradama na gradskom području koje nemaju tehničkih mogućnosti za priključenje na gradski toplovod.

Rang lista će se praviti posle ocenjivanja svih prijavljenih učesnika, tako da redosled prijavljivanja nije bitan, istakla je Svetlana Drakul iz Odeljenja za zaštitu životne sredine.

U prethodne tri godine mere energetske efikasnosti dale su efikasne rezultate, ocenjuje Dunja Đenić, većnica za zaštitu životne sredine. Prošle godine smo sa korisnicima sredstava radili analizu o utrošku novca za ogrev pre i posle primene mera energetske efiaksnosti za koju su se opredelili.

Tako smo došli do podataka da je svaki korisnik uštedeo od 20-30% energenata zahvaljujući sopstvenim i subvencionisanim sredstvima koje je opredelila lokalna samouprava, ističe ona.

Inače, ovo je četvrta godina zaredom kako grad Užice prvenstveno u cilju smanjenja zagađenja vazduha u zimskom periodu sprovodi mere energetske efikasnosti. Računajući i ovogodišnju akciju  za ovu namenu ukupno je izdvojeno 33 miliona dinara, a sredstva su do sada udružena sa oko 250 sugrađana.

Detaljnije o konkursi i dokumentaciji koju je potrebno priložiti OVDE.