EU izdvojila sredstva za Sportski park i plan kružnog toka na Zlatiboru

15. Novembar 2018
EU izdvojila sredstva za Sportski park i plan kružnog toka na Zlatiboru

Opština Čajetina nalazi se među 34 lokalne samouprave u Srbiji koje će zahvaljujući  finansijskoj podršci Evropske unije od preko pet miliona evra realizovati projekte koji se odnose na izradu tehničke i planske dokumentacije, kao i projekte poslovne infrastrukture, što će doprineti stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja odnosno jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou.

eupro1_0

Opština Čajetina dobila je sredstva za gradnju  sportskog parka na Zlatiboru u blizini zgrade Turističke organizacije, kao i za izradu Plana detaljne regulacije za novi kružni tok na magistrali, koji će biti napravljen nedaleko od auto-kampa ”Zlatibor”. Odluku o finansiranju projekata danas je u Kragujevcu predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću uručio Sem Fabrici šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Za gradnju parka i izradu plana kružnog toka opština je iz donacija ukupno dobila oko 125.000 evra, dok će sama u ta dva posla učestvovati sa oko 30.000 evra.

Projekte finansira EU PRO I UNOPS. Program podrške Evropske unije razvoju opština – EU PRO – doprinosi ukupnom društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije. EU PRO ima za cilj da doprinese stvaranju uslova za privlačenje novih investicija i otvaranju radnih mesta, većoj konkurentnosti preduzeća, poboljšanom radu lokalnih samouprava i unapređenju socijalne inkluzije.

Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2018. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra. Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i resornim ministarstvima i institucijama Vlade Srbije. EU PRO se oslanja na dobre prakse i ostvarene rezultate svojih prethodnika, razvojnih programa EU PROGRES i Evropski PROGRES.