Folklor i privreda u istom kolu

12. April 2017
Folklor i privreda u istom kolu

“EXPO Užice”, prodajni sajam preduzetništva, zanatstva, turizma i kulture sa međunarodnim učešćem po prvi biće organizovan u Užicu i to u okviru 9. međunarodnog dečijeg festivala folklore Licidersko srce 2017.

Od 14. do 16. avgusta u vreme trajanja sajma “EXPO Užice” štandovi učesnika biće postavljeni na Gradskom trgu u partnerstvu sa gradom Užice, uz učešće Privredne komore  i brojnih privrednih subjekata iz čitavog regiona. Pokrovitelj je Međunarodni ekonomski forum PERSPEKTIVE iz Dubrovnika.

Svesni da Užice i čitav region Zapadne Srbije imaju mnogo toga da ponude kupcima sa različitih tržišta, a i učestvujući na brojnim folklornim festivalima širom sveta koje prate ovakvi događajima, rešili smo da budemo nosioci projekta “EXPO Užice”kaže Gordana Paunović, predsednica Udruženja “Era”. Tvrdi da su u ovom udruženju svi svesni odgovornosti i tereta organizacije susreta privrednika, ali veruju da je primarni festival Licidersko srce dobra “kopča za nadogradnju”.

“EXPO Užice” počeće istog dana kada i Licidersko srce, 14. avgusta kada će na Trgu biti i oko 1000 učesnika iz 27 ansambala iz 10 zemalja sa tri kontinenta.  

Zemljama učesnicama festivala Licidersko srce a to su ove godine Poljska, Turska, Bugarska, Grčka, Kina, Obala Slonovače, Makedonija, Rumunija, Bosna i Hercegovina- Republika Srpska i ansambli iz Srbije već predlažemo da ukoliko su u mogućnosti dovedu i svoje privrednike ili donesu njihov propagandni materijal.

Akcenat je na promociji tradicionalnih proizvoda zemalja učesnica, a uspostavili smo i kriterijume za učešće izlagača sa prvenstvenim ciljem promocije kvalitetnih proizvoda, ističe Paunovićeva.

Rukovodstvo Međunarodnog foruma Perspektive čije sedište je u Dubrovniku, a primarna misija promocija preduzetništva i povezivanje privrednika iz bivših republika SFRJ i zemalja koje ih okružuju, nije dugo trebalo da donese odluku da bude pokrovitelj sajma “EXPO Užice”, naglasio je Vinko Ćuro, predsednik Upravnog odbora Perspektive.

On očekuje da će nakon institucionalne, sajam u Užicu dobiti i podršku građana čitave regije i da će prerasti u tradicionalan. Ćuro je istakao da je organizacija sajmova, naročito važna u vreme ekonomske krize jer može da utiče na ukupan društveni ambijent, razvoj novih ideja, razmenu informacija i iskustava i zapošljavanje stanovništva. Kvalitetno organizovani sajmovi, dodao je on, doprinose promociji grada, okruga i same države, podizanju imidž i privlače investitore.

Inače, 9. međunarodni dečiji festival folklore Licidersko srce počeće 14. i trajati do 18. avgusta 2017. Festivalski događaji dešavaće se u Užicu, na Zlatiboru i u Andrićgradu u Višegradu.

Pored sajma “EXPO Užice” prateći program Liciderskog srca, upotpuniće izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, zatim humanitarna akcija “Licidersko srce- deci”, seminar “Deca čuvari tradicije”. Organizatori će i ove godine učesnike upoznati sa starim zanatom grnčarske proizvodnje upotrebnih predmeta u Zlakusi, omogućiti im da posete kulturno- istorijske spomenike i turističke destinacije u regiji Zapadna Srbija. Za učesnike festivala organizuju se i “Erski safari”, Zumba žurka i veče orkestara.