Inkluzivna ekologija

05. Jun 2019
Inkluzivna ekologija

„Začepimo predrasude zajedno“ naziv je radionice koju je Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice organizovalo povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite životne sredine u cilju ukazivanja na postojeće ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine za buduća  pokolenja. Cilj povezivanja Međunarodnog dana zaštite životne sredine i akcije “Začepimo predrasude” je isticanje važnosti inkluzije, jer životna sredina i inkluzija podižu svesti i o prihvatanju različitosti.

Tokom radionice učenici Osnovne škole za obrazovanje učesnika sa smetnjama u razvoju Miodrag V. Matić, Osnovne škole Nada Matić i korisnici Dnevnog boravka zajedno su pravili predmete od plastičnih čepova.

Ivona Tamburić, Jana Maksimović i Teodora Despić, učenice sedmog razreda Osnovne škole “Nada Matić” prvi put su uzele učešće u aktivnosti ovoga tipa.

Za ovu decu one su po unapred proračunatim merama napravile veliku kućicu od plastičnih čepova koja je laka za upotrebu. Prvi put se druže sa decom koja imaju poteškoće u razvoju i ovaj susret zato smatraju dobrim životnim iskustvom, jednoglasne su Ivona, Jana i Teodora.

Akciju „Začepimo predrasude“Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice pokrenulo je pre pet godina, podsetio je Čedomir Cicović, koordinator Info centra za osobe sa invaliditetom Užice, ističući zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Finansijski efekti nisu veliki ali su značajni za finansiranje aktivnosti Udruženja i nastanak neplaniranih troškova. Iz ovih prihoda udruženje finansira jednokratne pomoći članovima udruženja, popravku vozila i druge troškove koji se ne pokrivaju kroz projektne aktivnosti.

Inače, radionica je realizovana u okviru programskih aktivnosti koje finansira Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.