Izvršni odbor NALED-a zasedao u Užicu

30. Maj 2019
Izvršni odbor NALED-a zasedao u Užicu

Sednica Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održana je danas u Užicu. Ključne tačke o kojima se diskutovalo odnose se na suzbijanje sive ekonomije u javnom prevozu, sertifikaciji opština i gradova po meri privrede i smernicama za unapređenje Sive knjige javnih usluga, čiji cilj je unapređenje pružanja javnih usluga.

Grad Užice je od 2008. godine član NALED-a koji je osnovan u junu 2006. godine, a  i danas je prva i jedina privatno-javna asocijacija u našoj zemlji čija je misija da uskladi stavove sva tri sektora društva (privatnog, javnog i civilnog) i zastupa njihove interese pred državom kako bi se efikasnije došlo do najboljih i sveobuhvatnih rešenja za podsticanje ekonomskog razvoja.

Članstvom u NALED-u Užice ima priliku da da doprinos efikasnosti lokalne samouprave, ali i državne uprave. Od ove godine bićemo u regionalnom BFC programu sertifikacije  čime dobijamo status područja povoljnog za investiture.   Značajna tema za saradnju je i sprečavanje divlje vožnje, odnosno tražimo mehanizme kako da izmenimo propise na osnovu kojih bi u legalne okvire uključili sve one koji učestvuju u javnom prevozu, istakao je Tihomir Petković gradonačelnik Užica koji je i član Izvršnog odbora NALED-a.

Po oceni Dejana Đokića, predsednika Izvršnog odbora NALED-a, Užice je značajno pomoglo u određivanju vrednosti i trasi kojom ova instituacija ide. On je rekao da je dosta kreativnih ideja poteklo od predstavnika Užica koji su u ovom al ii drugim telima NALED-a, konkretno navodeći temu  suzbijanja sive ekonomije, odnosno inspekcijski nadzor u lokalnom prevozu.

Naglašavajući da se Izvršni odbor NALED-a prvenstveno fokusiran na teme podsticanje lokalnog poslovnog ambijenta, Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, je rekla da je u tom kontekstu Užice prepoznato kao lokalna samouprava u kojoj posluje i razvija se značajan broj konkuretntnih firmi. Kako se servisi podrške koje grad pruža privredi konstantno unapređuju, cilj nam je da Užicu i dalje pomažemo u tome. Druga tema su procedure koje se tiču republike, a koje su sadržane u Sivoj knjizi, a značajno je istaći da je u prethodnih deset godina više od 100 procedura na ovaj način pojednostavljeno, zaključila je ona.

Užice je uključeno i u program „Umetnost Srbije“ koji kroz promociju slikara Srbije, među kojima su i dela užičkog slikara Mihaila Milovanovića, podstiče kulturni turizam koji je izuzetno značajan za sve zemlje Evrope i sveta. Kao promotivni materijal u okviru ovog programa NALED je pripremio brendirane čokoladice.