Kulturna baština u modernom okruženju

Autor: Mirjana Maksimović i Mirjana R. Pejović
04. Decembar 2022
Kulturna baština u modernom okruženju

U okviru međunarodnog projekta „Kulturna baština u modernom okruženju“ Erasmus + programa, u Ljutomeru, u Sloveniji, od 24. do 27. oktobra 2022. godine, boravili su predstavnici OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica. Cilj projekta je očuvanje i prikazivanje kulturne baštine uz pomoć savremenih tehnologija i kroz moderne medije, i upoznavanje tradicije i kulturne baštine drugih evropskih naroda. Partneri užičkoj školi u projektu su škole iz Slovenije, Portugalije i Letonije. Ovo je prvo učešće i prvo iskustvo škole u Erasmus+ projektima, a svima je želja da se Srbija, Užice i škola „Dušan Jerković“ prikažu u najboljem svetlu.


Dani u Sloveniji bili su uspešni, kreativni i zanimljivi. Učenici iz Užica napravili su najorginalniji logo koji je, od strane svih učesnika, izabran za zvanični logo projekta. Upoznali su lokalnu tradiciju, bili u vinogradu i brali grožđe, družili se sa pčelarima i degustirali različite vrste meda, naučili kako se pravi bučevo ulje (ulje od bundeve) i plesali tradicionalnu polku uz zvuke diatonične harmonike. Za sve učesnike Užičani su pripremili naše komplet lepinje koje su, naravno, ostavile utisak. Posebnu pažnju privukao je Kmečki muzej gde su ljubazni domaćini eksponatima prikazali način života i rada Slovenaca u prošlosti, poslužili domaće sokove i kolače uz tradicionalnu muziku tamburice. Sve učesnike pozdravila je gradonačelnica Ljutomera Olga Karba.


Treći dan projekta prošao je u radionicama: International Dictionary – animation (radionica za učenike), ICT, e-Twinning, Action Bound (radionica za nastavnike) i završna, zajednička radionica učenika i nastavnika u kojoj su prezentovani utisci i napravljeni panoi. Upriličen je obilazak Ljutomera i znamenitosti ovog grada. Najveći utisak ostavili su Ljutomerski kasači i hipodrom, kao i Grosmanov festival horor filmova. Na kraju radnog dana, uz kulturni program i prisustvo zaposlenih i roditelja OŠ „Stročja vas“, kao i svih učesnika u projektu, prezentovani su produkti i utisci, a razmenjeni su i pokloni. Srdačni i ljubazni domaćini učenici, njihovi roditelji i nastavnici učinili su da se svi učesnici osećaju kao kod kuće. Ovom utisku doprineli su i Turističko društvo Putar Stročja vas, Pčelarsko društvo Ljutomer i Dobrovoljno vatrogasno društvo Ljutomer, koji su pomogli realizaciju uspešnih izleta.


Učenik Veljko Marinković kaže da je imao priliku da upozna dosta drugara iz Slovenije, Portugala i Letonije, sa kojima je i dalje u kontaktu. Drago mu je što se upoznao sa običajima i kulturnom baštinom drugih zemalja. Istakao je posebno svest tamošnjih ljudi o ekologiji, reciklaži i uzajamnom pomaganju. Njegovoj drugarici Aniti Jovanović svidela se tradicionalna muzika, hrana i igra, a pored prelepih pejzaža i prirode dugo će pamtiti kreativne radionice i istorijske spomenike. „Bilo je to veoma lepo i korisno iskustvo,“ dodaje.

„U OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu svi učenici i nastavnici nestrpljivo očekuju mart 2023. godine i nadaju se da će biti dobri domaćini svojim partnerskim školama,“ ističe direktorka škole Mirjana Maksimović.