Mladi umetnici oživljavaju nekadašnju kasarnu

02. Avgust 2017
Mladi umetnici oživljavaju nekadašnju kasarnu

Reflektor, koji svetli u mraku i označava doba obnove, simboličan je naziv za galeriju u okviru nekadašnje zgrade vojne komande u krugu kasarne u Krčagovu. Užički umetnici rođeni 80-tih i 90-tih godina koji se bave različitim umetnostima i medijima a okupljeni su u Udruženje vizuelnih umetnika Užica, očistili su od februara do sada uz pomoć učenika II G3 Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ oko 200 metara kvadratnih prostora u prizemlju.

reflektor 2

Da bi prostor u potpunosti zaživeo neophodna je sanacija vodovodne i kanalizacione mreže za šta je pomoć u narednih meseci po dana obećala gradska uprava, navodi Aleksandar Dimitrijević, akademski slikar i osnivač udruženja.

Prostor nije zamišljen kao klasična galerija već služi za realizaciju projekata mladih umetnika, dodaje Dimitrijević naglašavajući da ideju udruženja do sada nisu kroz projektno finansiranje prepoznali ni grad Užice ni nadležno ministarstvo.

Udruženju je odobren projekat u Sevojnu gde će raditi likovne radionice za decu, dok će ideja za pokretanje Dečje kulturne zone u Užicu sačekati nove konkurse ili samostalne donatore.

reflektor 1

Kada smo ušli u ovaj prostor prvo smo morali da nacrtamo projekat zgrade (jer ga ranije nije bilo). Nismo zatekli utičnice, prekidače ni strujomere pa se naziv Reflektor sam nametnuo, objašnjava Dimitrijević.

On dodaje da je u planu da se naredne godine organizuje rezistencijalni boravak umetnika iz Nemačke i Francuske koji bi radili u Užicu dva- tri meseca, a koji bi kasnije u svojim zemljama dočekali naše umetnike.

“Doba obnove” ozvaničilo je početak funkcionisanja galerije koja nema radno vreme, već se posete telefonski zakazuju za one koji žele da pogledaju izložbu.

reflektor 3

 

Grad Užice će u granicama mogućnostii, pomagati i učestvovati u aktivnostima Udruženja vizuelnih umetnika Užica, obećao je Petar Blagojević, gradski većnik za kulturu koji je otvorio izložbu “Doba obnove”, dajući podršku mladim umetnicima koji su po njegovim rečima, umetničkim sadržajima oplemenili zapušteni prostor.

Na izložbi „Doba obnove“ zastupljeni su  radovi umetnika:Marija Žunić (Užice), Marijana Todorović (Užice), Marijana Ćurčić (Užice), Marija Đokić (Užice), Bojana Kostadinović (Užice), Dragan Vićentić (Užice), Uroš Zvizdić (Požega), Filip Baralić (Užice), Aleksandar Dimitrijević (Užice), Danica Jevđović (Užice), Nikola Radosavljević (Užice), Petar Vuković (Užice), Milan Antonijević (Užice), Dejan Clement (Užice), Miloš Vučićević (Užice), Pavle Jovović (Užice), Ana Lazić (Užice), Ana Lazić (Beograd), Vladislava Savić Mijušković (Užice), Veljko Valjarević (Užice), Sanja Cvetić (Užice), Aleksandra Kostić (Užice), Uroš Pavlović (Požega), Vojislav Nedeljković (Požega), Vladimir Antić (Čačak), Slobodanka Milošević (Požega), Nikola Matović (Užice), York Besser (Minhen), Felix Burger (Minhen-Amsterdam), Matze Gorig (Minhen-Berlin), Bianca Kennedy (Minhen), Felix Kraus (Minhen-Berlin), Claudia Larcher (Beč), Anuk Miladinović (Minhen-Bazel), Torsten Muhlbach (Minhen), Siniša Radulović (Podgorica), Biljana Cicvarić (Užice), Jelena Stojanović (Užice), Uroš Đurić (Beograd), Milan Antić (Beograd), Vladimir Milanović (Beograd),Aleksandar Pavlović(Užice), Danica Karaičić(Melburn), Srdjan Ilić(Zlatibor).
U galeriji Reflektor sredinom avgusta prvu samostalnu izložbu imaće Miloš Vučićević, dok će se krajem avgusta publici u Užicu predstaviti umetnica koja je ovde rođena ali već 30 godina živi u Australiji.