Motivacija drugih je najveći uspeh

28. Jul 2017
Motivacija drugih je najveći uspeh

Užice je grad u kome sam rođen, odrastao i kome se uvek vraćam punog srca. Zato mi je prijem u kabinetu gradonačelnika Užica draži od onih u Vladi i ministarstvima, istakao je osvajač zlatne medalje na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u atletici u Londonu, Miloš Zarić.

Pored medalja svojim najvećim uspehom smatram to što sam uspeo da motivišem veliki broj osoba sa invaliditetom, da izađu iz kuće i da se aktivnije počnu baviti sportom, istakao je on. Najvažnije je da zacrtaju cilj, a ja sam primer da radom i voljom i ostali mogu da postignu dobre rezultate, tvrdi Zarić.   

Miloš Zarić, svetski šampion u bacanju koplja i Tihomir Petković, gradonačelnik Užica Foto--URP

Miloš Zarić, svetski šampion u bacanju koplja i Tihomir Petković, gradonačelnik Užica Foto–URP

Brojne medalje koje donosi sa svetskih takmičenja i radost koju nam priređuje obavezuju nas da čim se steknu uslovi i paraolimpijcu Milošu Zariću, rešimo stambeno pitanje, istakao je Tihomir  Petković, gradonačelnik Užica.

Problem je što grad zbog kupovine bivšeg Doma JNA i kasarne u Krčagovu prema Ministarstvu odbrane ima dugovanje od šest miliona evra. Trenutno 12 stanova koje imamo na raspolaganju ponudićemo kao kompenzaciju ministarstvu. U međuvremenu ćemo se potruditi da Zariću iznajmimo prostor koji bi besplatno koristio, a kasnije i da ga trajno uselimo, obećao je Petković.

 

Osim što su dobrim rezultatima dokazali upornost i naporan rad, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, Zoran Mićević je naročito ponosan zbog činjenice da je pola reprezentacije iz Užica. Siguran je da je veliki udeo tome dao i lično Miloš Zarić, čije angažovanje dovodi nove sportiste u paraolimpijski pokret. Pored vrhunskog sporta naša misija je da izvršimo inkuziju svih mladih koje zbog različitih urođenih invaliditeta roditelji kriju, poručio je Mićović.

Olivera Zarić, sestra i trener, Miloš Zarić i Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog saveza Srbije Foto--URP

Olivera Bajs, trener, Miloš Zarić i Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog saveza Srbije Foto–URP

Pristupićemo pravljenju baze podataka u saradnji sa ministarstvima kako bi znali koliko imamo osoba sa invaliditetom koje se bave i kojim sportovima, kako je stanje sportskih objekata i da ih preko kampova još više uključimo, rekao je on.

Mićović je uveren da što je država ekonomski i kulturno razvijenija, to je odnos prema osobama sa invaliditetom izraženiji. U Londonu smo videli da građenje stave prema osobama sa invaliditetom kreće od najranijeg uzrasta. Desetine hiljada dece u pratnji vaspitača  bilo je prisutno i bodrili su takmičare sa invaliditetom sa tribina. Tako je i u Holandiji i drugim zemljama, a u Kini npr. imaju četiri lige u kojima se takmiče osobe sa invaliditetom. S obzirom da u svetu živi 10% osoba sa invaliditetom toliki treba da bude i procenat sportista sa invaliditetom, uveren je Mićović.

On naglašava činjenicu da su nakon uspeha paraolimpijaca na međunarodnim takmičenjima, reakcije svih nadležnih u državi izuzetno pozitivne. Zato se budžetska izdvajanja za ove sportiste svake godine uvećavaju a paraolimpijci su po državnim nagradama apsolutno izjednačeni sa drugim sportistima, po čemu prednjačimo u region, ponosan je predsednik Paraolimpisjkom komiteta Srbije.

Zaka svi za stolom

Inače, AK “Pora” koji je u septembru 2014. godine osnovan upravo na inicijativu Miloša Zarića, trenutno okuplja 14 sportista sa invaliditetom, od kojih je šest aktivnih i oni  imaju svoju kategorizaciju. Ostali osim iz Užica na treninge dolaze i iz Požege, Arilja, Bajine Bašte i sa Zlatibora. Zarić veruje da će se završetkom hale u Krčagovu značajno olakšati pripreme sportista sa invaliditetom za buduća takmičenja, naročito u zimskim mesecima.