Nedovoljno razvijen kult zastave

13. Februar 2018
Nedovoljno razvijen kult zastave

Povodom obeležavanja Dana državnosti Užice je danas okićeno sa 50 zastavica republike Srbije, a na svim državnim institucijama su obnovljene ili postavljene nove zastave. Procenili smo a bio je i objektivan prigovor pojedinih sugrađana da Dan državnosti do sada nije imao svečane elemente i da naši sugrađani nisu imali istinski osećaj obeležavanja ovog dana, rekao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Nemanje

On je dodao da je gradsko rukovodstvo podržalo inicijativu Društva istoričara sa namerom da se upravo obeležavanje tog datuma podigne na jedan viši nivo, jer veruje da je važno da imamo i da negujemo autentična obeležja države Srbije koja na ponos treba da stoje na svim državnim objektima .

Kod građana Užica, ali i cele Srbije veoma malo je razvijen kult zastave za razliku od drugih naroda, upravo i ova akcija kićenja u nadi da će se on razviti u Užicu i preneti na ostale gradove I da se obeležavanje Dana državnosti neće kao do sada vezivati samo za Oplenac i Beograd, rekao je predsednik Društva istoričara Užica Nemanja Spalović.

Nešić je dodao da se na inicijativu ministra kulture pokušava da se napravi model jarbola na Starom gradu na kome bi do oktobra meseca kada se obeležava Dan grada Užica, trebalo da bude postavljena državna i zastava grada Užica.

grad yastava

To bi bilo upečatljivo, a uzimajući u obzir milione ljudi koji prođu pored Užica, to bi bio veliki podstrek razvoju kulta zastave, veruje Nešić.

Važno je istaći da je  zastava simbol nezavinosti zemlje i pripadanja državi, a čitava jedna nauka, veksilologija, bavi se njima.

Skupština Srbije u maju 2009. godine donela je Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, koji precizno propisuje koja se zastava gde i kako ističe, a za kršenje njegovih odredbi propisane su i novčane kazne čak do pola miliona dinara.

Zastava Republike Srbije se, po pravilu, ističe samo preko dana i spušta se u slučaju kiše ili snega. Noću može da bude istaknuta samo ako je osvetljena na odgovarajući način. Podizanje i spuštanje zastave obavlja se uz ukazivanje počasti ustajanjem.

zastavice

Najčešće odstupanje od Preporuke o korišćenju državne zastave jeste razmera. Umesto 2:3, odnos visine prema dužini, zastave su razmere 1:2, a često i još izduženijeg izgleda. Česta greška je i pozicija i izgled grba na državnoj zastavi, koji bi trebalo da se nalazi bliže jarbolu, i to za 1/7 dužine zastave.

Zakon predviđa kaznu za onog ko „zastavu upotrebi kao robni ili uslužni žig, uzorak, model ili bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluga”, ili ako „istakne zastavu strane države bez isticanja zastave Republike Srbije”.

Najčešće se greške, međutim, prave kod isticanja grupe zastava. Osim što je nedopustivo isticanje pokrajinske, gradske ili opštinske zastave, ili zastave nacionalne manjine bez zastave Republike Srbije, pogrešno je i nepoštovanje redosleda, odnosno neukazivanja prvenstva državnoj zastavi.

Redosled zastava zavisi i od rasporeda jarbola, mesta posmatrača ili govornika. Ako su zastave istaknute u vrsti na jarbolima ispred zgrade, paralelno s fasadom ili na kopljima na fasadi zgrade, najvažnija zastava nalazi se u sredini ako se radi o neparnom broju zastava, a levo od sredine ako je u pitanju paran broj zastava.

Ovaj veksilološki princip ugrađen je u zakon, uz još dosta detalja, poput onog da ako se zastava ističe vertikalno na ulici koja se proteže u pravcu istok-zapad, crveno polje mora da bude na severu i ako čovek polako čita ono što piše, naći će odgovor za svaku situaciju u kojoj može da se nađe ako odluči da istakne zastavu.

Treba dodati da će u sklopu obeležavanja Dana državnosti sutra, 15. februara od 11 do 14 časova na Gradskom trgu Druga brigada kopnene vojske Srbije izvesti taktičko tehnički zbor na kom će biti prikazana oklopna vozila tipa „M-77 Oganj“ kao i set kolektivnog i pešadijskog naoružanja.

zastava

Za 18 časova u Gradskoj kući planirana je Svečana akademija na kojoj će učestvovati hor „Zlatiborska vila“, hor užičke gimnazije, etno grupa „Đurđevak“, etno udruženje „Zavičaj“ iz Zlakuse, đaci muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ i studenti Učiteljskog fakulteta.

Podsećamo, Dan državnosti Srbije obeležava se 15. i 16. februara u znak sećanja na Prvi srpski ustanak 1804. godine i na prvi moderni ustav kneževine Srbije, Sretenjski ustav iz 1835. godine.