Nek se vrti kolo, nek se čuje dečja graja, nek nas igra uvek spaja!

13. Avgust 2020
Nek se vrti kolo, nek se čuje dečja graja, nek nas igra uvek spaja!

Dvanaesti Međunarodni dečji festival foklora „Licidersko srce“ biće onlajn festival, sa direktnim prenosom u realnom vremenu, ali i sa mogućnošću odloženog praćenja. Festival će trajati tri dana od 15.do17. avgusta .

Osnovne informacije o onlajn festivalskom programu i načinu njegove realizacije:
• Festivalski program se emituje preko FB stranica Udruženja Era, Užice i ICFF Licidersko srce, Erinog jutjub kanala, Regionalne TV 5 Užice i drugih portala i internet stranica u Srbiji i Republici Srpskoj.
• Festival će trajati 3 dana (15-17.avgusta) od 20 časova, oko 90 minuta neprekidnog programa,
• Učestvuju ansambli iz 15 zemalja sveta (Meksika, Kolumbije, Perua, Egipta, Turske, Francuske, Belorusije, Bugarske, Italije, Poljske, Slovenije, Nemačke, Moldavije, Bosne i Hercegovine – Republike Srpske i Srbije) koji će prvo dati video poruku prijateljstva i podrške festivalu i nakon toga prikazati svoj folklorni igrački program.
• Sadržaj festivala će biti i predstavljanje svih dosadašnjih destinacija (Užice, Zlatibor i Višegrad – Republika Srpska, BiH), zatim pratećih sadržaja, kao i turističkih destinacija Srbije i Republike Srpske
• Folklorni program će sva tri dana biti različit
• Festival će biti organizovan dvojezično (na srpskom i engleskom jeziku), jer će veliki broj ansambala i njihovih članova i porodica pratiti program.

Da podsetimo, udruženje ERA iz Užica od 2009. godine organizuje Međunarodni dečiji festival folklora  „Licidersko srce“ i vrlo brzo ovaj festival je postao jedna od najvećih manifestacija ovog tipa u Evropi, a svakako najveća u Srbiji. Već pet godina je na listi CIOFF-a (Svetske organizacije folklornih festivala i folklorne umetnosti). Festival je svih prethodnih godina programski trajao od 15. do 19. avgusta. Centralna manifestacija je bila na gradskom trgu u Užicu, a festivalski programi su se paralelno odvijali i na Zlatiboru  i  u Višegradu (Republika Srpska, BiH). Suorganizatori su: Grad Užice, TO Zlatibor i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. Do sada je na festivalu učestvovalo oko 8500 dece i mladih iz  40 država sveta sa 5 kontinenata. Osim festivalskih koncerata i defilea, program festivala obuhvata i brojne  aktivnosti (prateće sadržaje): izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, folklorne igraonice, posete turističkim destinacijama i obilazak istorijskih i spomenika, humanitarna akcija „Licidersko srce  – deci“, tribina „Deca – čuvari  tradicije“, upoznavanje starih zanata, obilazak grada Užica kroz igru,  turističke obilaske lepota Srbije i Republike Srpske, turističku vožnju brodom kanjonom reke Drine od Perućca do Višegrada, organizovana druženja učesnika festivala.